ülőmunka

6 szuper gyakorlat, amit érdemes elvégezned az asztalodnál, ha ülőmunkát végzel

Forrás: unsplash.com/ Annie Spratt
A napi többórányi ülés senkinek nem tesz jót, pláne a futóknak. Íme néhány gyakorlat, amit az íróasztalodnál is elvégezhetsz, hogy kicsit átmozgasd magadat.
“A mozgást és a különböző pozíciókat nézve az ülés inkább feszítéssel jár, míg a futás extenzió-domináns. Különösen akkor okoz problémát az ülés, ha reggelente szoktál futni, aztán 8 órán át meg sem mozdulsz - ennek hatására a vádli, combhajlító és a csípőhajlító is bemerevedhet.”
mondja Cameron Yuen, fizioterapeuta.

Egyébként akkor sem menekülsz meg, ha esti futó vagy, mivel az egésznapos ülés hatására kicsit több előkészületet igényel a futás: érdemes alaposabban bemelegíteni, a vérkeringést pedig elterelni a test középső részéről az izmokhoz.

Szerencsére vannak olyan gyakorlatok, amiket az íróasztalodnál ülve is könnyen elvégezhetsz, így ellensúlyozva valamelyest a sok ülés negatív hatását.

Hogyan alkalmazd őket?

Ha reggel, munka előtt futsz, naponta többször végezd el a következő gyakorlatokat, hogy aktívak maradjanak az izmaid, és ne merevedjenek be.

Ha pedig munka után futnál, legalább 3 sorozatban hajtsd végre a gyakorlatokat, amik segítenek abban, hogy felkészülj majd a futásra.