Borítókép: Készülj a nyárra úgy, hogy télen direkt túlöltözöl futáshoz! - Tanácsolja egy kutatás

Készülj a nyárra úgy, hogy télen direkt túlöltözöl futáshoz! - Tanácsolja egy kutatás

Forrás: runnersworld.com
Egy új kutatás szerint ha direkt túlöltözöl télen, sokkal könnyebben veszed az akadályokat a kánikulában is.

Tudod, mi az igazán kiborító? Ha tavaszi versenyre készülsz és kiderül, hogy a verseny napján sokkal melegebb lesz, mint amilyen hőmérsékletben te felkészültél. Sajnos ilyenkor nem tudod magadból kihozni a maximumot.

Egy könnyű trükkel viszont sokkal jobban mehet a melegebb időben való futás: az Oregoni Egyetem kutatói szerint ugyanis ha túlöltözöl hideg időben, jobban teljesíthetsz akkor, amikor már melegszik a hőmérséklet. A tanulmányból kiderült, hogy ha több réteg ruhában futsz hidegben, kisebb stressz éri a szervezetedet amikor melegebben kell teljesítened.

A 13 hosszútávfutó az a feladatot kapta, hogy fusson 40-60 percig laza tempóban egy futópadon egy 40 fokra melegített szobában, ahol 30%-os volt a páratartalom, majd egy 15 fokos helyiségben, 50%-os páratartalom mellett. Előbbi futáshoz rövidnadrágot és trikót kellett viselniük, utóbbi során pedig 3 pólót, két dzsekit, két aláöltöző nadrágot és egy melegítőt kellett felvenniük, na meg sapkát és kesztyűt is.

A kutatók közben végig mérték a pulzusukat, a bőrük és testük hőmérsékletét, az izzadásuk mértékét és más fiziológiai adatokat is gyűjtöttek. Bár a testhőmérsékletük magasabb volt és jobban is izzadtak, amikor 5 réteg ruhát viseltek, sokkal könnyebben akklimatizálódtak a meleghez.

Egyébként ez a módszer egyáltalán nem újkeletű, hiszen Benji Durden, Deena Kastor és Meb Keflezighi is így készült több fontos versenyére. A kenyai futók pedig rendszeresen így edzenek naponta 2-3-szor.

Mik a módszer előnyei?

Dr. Christopher Minson, a kutatás vezetője szerint még a hűvösebb időben megrendezett versenyeken is jobban teljesíthetnek azok, akik túlöltözve is futnak a felkészülésük során. A módszer kulcsa abban rejlik, hogy korábban megszokod azt, milyen magasabb pulzusszámmal futni, ennek hatására pedig még a nagy melegben is alacsonyabb a maghőmérséklet, mint azoknál, akik nem így készülnek fel.

Mikor érdemes alkalmazni?

Soha ne a tempós, résztávos edzéseidre érkezz többrétegű futócuccban, inkább a lazább futásaidon próbáld ki ezt a módszert, amikor nem számít az eredmény. Érdemes először csak egy plusz réteggel kipróbálnod a futást és fokozatosan egyre több ruhát felvenned a következő hetek során. Biztos, hogy érezni fogod, hogy jobban izzadsz és könnyebben kimelegszel, de fontos, hogy ne érezd úgy, hogy elviselhetetlen a meleg. A pulzusod valószínűleg 20-30-cal magasabb lesz a megszokottnál. Különösen fontos még, hogy odafigyelj a megfelelő hidratációra is, hiszen több folyadékot veszítesz ezzel a módszerrel.

A felkészülés fontos elemei a hosszú futások is, amiket így tehetsz elviselhetőbbé: