"Törés ide vagy oda, egyelőre állom a sarat"- Táplálkozási tippek sérült futóknak

"Törés ide vagy oda, egyelőre állom a sarat"- Táplálkozási tippek sérült futóknak

Két hete törtem el a csuklóm a Bükkben. Megijedtem nagyon, hogy ismét hosszú hetekre kénytelen leszek mellőzni a futásokat. Talán érthető, hogy miközben gipszelték a karomat, már arról kérdezgettem az orvost, hogy futhatok-e így? Ő persze nevetett és annyit mondott, hogy saját felelősségre mindenképpen.

Aztán két nappal később végül megműtötték, mert az elmozdult csontokat nem sikerült a pontos anatómiai helyükre visszaigazgatni (ne akarjátok a részleteket hallani arról, hogyan zajlik a törött csontok visszaigazgatása) és instabil volt a törés. Hétfőn este került sor a műtétre, fémlemezzel rögzítették a csontokat, két éjszakát töltöttem emiatt kórházban. Baromira szenvedtem, mert első alkalommal kerültem kényszerűen távol mindkét gyerekemtől. Szerencsére mindenki jól viselte ezt a helyzetet, segítségünk is volt a gyerekek apai nagymamája, Márti személyében, szóval nekem nem volt más dolgom, csak kipihenni a sérülés okozta sokkot.

Bár az igazat megvallva, onnantól kezdve, hogy feltápászkodtam a földről és realizáltam, hogy eltört a karom, nem sok igazán kellemetlen momentumot tudok megemlíteni. S honnan tudtam, hogy eltört: pattant egyet a csuklóm, abban a pillanatban, hogy ráestem, na az volt a csont törése. A műtétet végző doktornő nagyon hamar biztosított róla, hogy fussak nyugodtan, csak arra ügyeljek, hogy ne essek el újra. Mi sem egyszerűbb ennél – gondolhatnánk – de azért van most bennem egy pszichés blokk és egyelőre nem merek terepre menni, mert tudom, hogy sár és most ismét hó borít mindent, ezek miatt a körülmények miatt pedig nem biztos, hogy minden lépés kiszámítható és stabil.

Most napsütéses langy meleg tavaszi erdőre vágyom, nem pedig a latyakos, csúszós ösvényekre.
Most napsütéses langy meleg tavaszi erdőre vágyom, nem pedig a latyakos, csúszós ösvényekre.

Összesen 7 napot hagytam ki. Egyelőre aszfalton futok, de keresem a szintes útvonalakat. Ezt a hetet már rendesen végigedzettem, közel 70 km került az edzésnaplómba. Futottam intenzívet és hosszabbat is. Mindegyik aránylag jól ment, nem zavart a sérülésem. Ráadásul mindeközben a súlykontrollt sem veszítettem el, sőt ellenkezőleg tovább tudtam fogyni, mert tudatosan csökkentettem az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget. Ennek főleg azon a héten volt jelentősége, amikor nem mozogtam semmit. 160 grammot fogyasztottam naponta, lassú és gyors szénhidrátokból, nyilván ahogyan eddig, többet lassúból. A táplálkozási kérdésekben állandó segítőm, MacPherson Éva egészség és táplálkozás terapeuta erről a helyzetről azt mondja:

„A testsúlykontroll akkor is működik, ha valaki éppen akadályozva van a sporttevékenységében. Mert ha van egy stabil rutinja, amit hozzá lehet igazítani az új szituációhoz, akkor nem csak, hogy nem hízik el, hanem még fogyni is tud. Persze mindez feltételezi az alapjáraton rendszeres sportot, hiszen ez segíti, hogy a szervezete, az anyagcseréje akkor is jól működjön, ha kényszerpihenőn van.”

Egyelőre sár-, hó- és persze jégparám van. Remélem hamar oldódik ez a blokk bennem.
Egyelőre sár-, hó- és persze jégparám van. Remélem hamar oldódik ez a blokk bennem.

Viszont most, hogy újra futok, kicsit én is újra engedékenyebb vagyok magammal. Két és fél hónapja művelem a táplálkozásnak ezt a módját és mindenféle fegyelmezettség ellenére, ma már látom, hogy alkalmanként abszolút beleférnek számolatlan tételek is. Egy-két darab keksz például, amit csak úgy megkívánok, vagy egy „rendesen” elkészített cukrász vagy házi süti vagy néhány pogácsa. Mert nem ezeken az alkalmanként elfogyasztott finomságokon múlik a súlytöbblet, hanem azon, ha minden nap, minden étkezésnél megjelennek a többlet fogyasztások. Erről sikerült leszoktatnom magam, azt gondolom, hogy végleg. Megismerni az élelmiszerek szervezetre gyakorolt hatását, szerintem nagy fegyvertény abban, hogy valóban olyan ételeket fogyassz, amivel támogatod és jól lakatod magad. De mint amatőr sportolót is segít ez a táplálkozási forma. Egyik futóismerősöm érdeklődött, mit éreztem a bükki futásomon azt követően, hogy előzőleg csak lassú szénhidrátokkal töltöttem fel. Azt kell mondanom, hogy amióta így étkezem sokkal stabilabb az energiaszintem bármilyen helyzetben. Ha kifejezetten a futásokat kell elemeznem ebből a szempontból, akkor is azt tudom megállapítani, hogy bármilyen típusú futásnál kevesebb az extra energiaigényem mozgás közben. Vannak edzések, amelyek során nyilván egyáltalán nem frissítek, csak mondjuk előtte és vannak olyanok, amelyeknél szükség van folyadékra vagy valamilyen szénhidrát tartalmú italra, ételre. De ilyen alkalmakkor is gyakran működik a minimál frissítés elve. A szombati 2 órás nem túl intenzív, de aránylag szintes futásom során összesen 3,3 dl vizet fogyasztottam úgy, hogy az edzés végére sem éheztem el, nem korgó gyomorral és totál lemerülten fejeztem be a futást, hanem jó érzésekkel, energetikailag stabil állapotban. Erről az edzőm, Jakus Béla korábban azt mondta:

„A zsíranyagcserét nagyon jól fejleszti, ha nem viszünk be szénhidrátot néhány órás edzés során. A szervezet észleli, hogy nincs szénhidrát és elkezdi a zsírsavakat bontani. Profi kerékpárosok edzésen 4-5 órát tekernek alacsony intenzitáson frissítés nélkül, illetve csak folyadék bevitellel. Emellett lemeríti a glikogénraktárakat is és a visszatöltés után magasabb szintre tölt vissza a szervezet. Nekünk célunk, hogy minél nagyobb glikogénraktárakkal rendelkezzünk. Szóval 3 óra körül simán lehet futni csak vízzel… De persze csak fokozatosan kell ezt is csinálni és odafigyelve arra, hogyha jön az eléhezés, akkor együnk rögtön, mert nem az a cél, hogy szédelegjünk a hegyen és sérüljön az edzésmunka.”

MacPherson Éva, egészség és táplálkozás terapeuta, legfőbb segítőm, már ami a táplálkozási tanácsokat illeti.
MacPherson Éva, egészség és táplálkozás terapeuta, legfőbb segítőm, már ami a táplálkozási tanácsokat illeti.

Ugyanerről a témáról kérdeztem Évát is, aki kicsit másként és részletesebben, de gyakorlatilag ugyanezt a magyarázatot adta:

Ennek az élettani háttere az energia-felhasználással magyarázható futás közben. Ha biztosítjuk, hogy mindhárom energiaforrás maxra van töltve, azaz

  1. a vérben van elég friss glükóz, ami éppen energiává alakul (ez pl. az edzés előtt megivott gyümölcslé),
  2. a glikogénraktárak: tehát nagy mennyiségben van a glikogén a májban és az izmokban, ami szükség esetén vissza tud alakulni glükózzá, és így energiát tud nyújtani, ezt biztosítjuk a lassú CH töltéssel (meg persze kell, hogy legyen elegendő izomszövet, ami a raktárat adja),
  3. a zsírszövet pedig általában adott mindenkinél.

Persze a pulzusszám és a terhelés milyensége befolyásolja, hogy mikor, milyen arányban oszlik meg az energia felhasználása a 3 forrás között. Ugyanakkor a vérben lévő glükóz gyorsan elhasználódik, a zsírszövetből pedig korlátozott a felhasználhatóság. Tehát ebből következik, hogy a glikogénraktáraknak kulcsszerepe van a stabil energiaellátásban. Ezt a forrást kell nagyon megerősíteni.

Amikor szabályosan visszük be a napközbeni étkezésekkel a lassú CH-t, akkor nap, mint nap töltjük a glikogén raktárakat. Ha valaki szénhidrátot eszik, megemelkedik a vércukorszintje. Ennek következményeként megemelkedik az inzulinszint is a vérében, ez egy feltétlen reflex, az inzulin segíti, hogy a glükóz bejusson a sejtfalon belülre, és ott megvalósuljon az energiatermelés. Ez az energia tud vagy azonnal felhasználódni, vagy elraktározódni glikogén formájában. A kulcs abban van, hogy kontrollálni kell az inzulinszint emelkedését. (Ezt tudjuk megvalósítani a meghatározott mennyiségben, időben és minőségben bevitt CH-val.) Ugyanis, ha túl magasra ugrik ki az inzulinszint, mert egyszerre túl sok, és túl gyors felszívódású CH-t ettünk (az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta sejtjei által termelt hormon), akkor utána hirtelen fog leesni a vércukorszint, mert gyorsan besöpri a vérből a glükózt a sejtfalon belülre. A vércukorszint leesése viszont aktiválja a glükagon hormon termelését, ami szintén a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinél termelődik, de az alfa sejtek termelik. Hatásmechanizmusa teljesen ellentétes az inzulinéval. Élettani feladata, hogy a glikogént visszaalakítsa glükózzá, ezzel stabilizálja a vércukorszintet. Gyakorlatilag, ha valaki úgy étkezik, hogy rendszeresen magas az inzulinszintje, akkor rendszeresen aktiválódik a glükagon termelés is, és folyamatosan ürülnek is kifelé azok a glikogénraktárak, amiket a CH bevitelével tölteni akart. Ha valaki szabályozottan fogyaszt szénhidrátot, megfelelő mennyiségben lassút, akkor ezt el lehet kerülni, vagy legalább is minimalizálni. Ezért érzel magasabb energiaszintet futáskor: tele vannak a glikogénraktárak, és közben stabil a vércukorszinted is.”

Szerintem nagyon érdekes ez a magyarázat, de még érdekesebb megélni mindezt napi szinten. Én mindenkit bátorítok arra, hogy próbálja ki akárcsak egy-két hétig ezt a fajta étkezési rendszert és hihetetlen változásokat fog magán tapasztalni. Jelen pillanatban egyetlen kg választ el az áhított célsúlytól, amit terveim szerint két héten belül szeretnék elérni. Ezzel körülbelül a vállalt 12 hetes intervallumon belül leszek.

Olvasd el ezt is!
Technikás ösvény fóbiám is van, pedig mindig jól boldogultam bármilyen terepen.
Technikás ösvény fóbiám is van, pedig mindig jól boldogultam bármilyen terepen.

Addig is csinálom tovább az edzéseket, ráadásul jövő vasárnap, ha minden jól megy, nekiveselkedek egy újabb versenynek. Ezúttal a Vértesbe megyek futni. Nem mondom, van bennem némi bizonytalanság az indulásommal kapcsolatban, pár napon belül kiderül, hogy bevállalom-e így.

Tovább olvasok
Megdőlt a 24 órás futás női világcsúcsa!

Az amerikai Camille Herron az elmúlt hétvégén mintegy 2 km-rel többet futott 24 óra alatt, mint az előző csúcstartó, lengyel Patrycja Bereznowska.

EZ a 2 edzéstípus védi meg a sejtjeidet, és tart fiatalon

Nem mindegy, milyen edzéstípust űzöl, ha szeretnéd lelassítani az idő múlását!

40 feletti futó vagy? Akkor még több fehérjét kell fogyasztanod!

Ha elmúltál már 40 éves, bizonyára könnyes szemekkel gondolsz vissza azokra az időkre, amikor gyorsan tudtál regenerálódni egy kemény futás után.

A csúnya karácsonyi pulcsi már a múlté - a futóknál a szarvasos póló hódít!

Vicces karácsonyi videóval rukkoltak elő a Runnabe srácok. Mutatjuk is!

Így segít a lassú futás abban, hogy jól menjen a gyors

Ha lazább tempóban futsz, azzal sokat tehetsz azért, hogy a gyorsabb futásokkal se legyen probléma.

Furcsa, de állítólag hatásos: Így működik a regenerációs cipő

Egyre több helyen találkozni a furcsa kinézetű OOFOS cipőkkel, amik állítólag felpörgetik a regenerációt. Mutatjuk, mit érdemes róluk tudni.

5 szuper téli üzemanyag, ami ellát energiával és tápanyagokkal

Annak ellenére, hogy lehűlt az idő, most is könnyen találhatsz olyan szezonális finomságokat, amik kellő energiát adnak a futáshoz.

Bőrápolási tippek téli szabadtéri futáshoz

A hidegebb évszakokban sem kell futógépre korlátoznod az edzéseidet, csak készülj fel rendesen.

A hosszú futás után egész nap csak aludnál? Ez áll a háttérben!

Ha épp olyan időszakodban vagy, amikor a hosszú fuáts után az egész napod ágyban fetrengéssel telik, olvass tovább...

Ezzel a módszerrel akár kétszer több kalóriát égethetsz futás közben

Több kalóriát szeretnél elégetni futás közben? Nem lehetetlen!

A hét befutói: 2019-es futó-újdonságok

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

5 gyakorlat és 4 ötperces edzésterv a kockás hasért, erős törzsért

Építsd be őket az edzéstervedbe, ha erősíteni szeretnél, vagy a stabilitásodon, egyensúlyodon, állóképességeden fejlesztenél.

1 hét nem futás 10 hét edzését teheti semmissé – így maradj formában a rohanós decemberben is

Tudjuk, tudjuk, nagyon feszített a december, és megeshet, hogy nem jut időd futni...

Így segít a kutyád abban, hogy jobb futóvá válj

Nem csak azzal segít sokat egy négylábú, hogy elmegy veled futni!

Miért fáj, mikor belélegzed a hideg levegőt futás közben?

Eljött a téli futások ideje, amikor kicsit több idő kell ahhoz, hogy rávedd magadat a szabadtéri mozgása.

Furcsa növényi tejek: borsó, krumpli, földimogyoró - Melyik a legjobb?

Mandula, zab, mogyoró - csak néhány alapanyag, amiből lehet alternatív tejet készíteni. Azonban, ahogy várható volt, egyre többféle megoldást találnak ki azok számára, akik kerülik az állati eredetű tejtermékek fogyasztását.

„Idén nem ment túl jól a futás, de attól még találtam benne valami szépet!”

Amikor lekezdesz futni, az eleje nehéz, de ha kitartó vagy, folyamatosan jönnek az eredmények, egyre messzebb és gyorsabban bírsz futni. Viszont egy idő után nem lehet csak fejlődni és fejlődni, mindig vannak visszaesések.

Kényszerpihenővel kezdődő alapozás, no de cserébe kis Szénás Kör finisher lettem

A sikertelen Piros 85 utáni néhány hetet pihenéssel töltöttem. A múlt héttel viszont elkezdődött az alapozás időszaka. Két számomra fontos futással indítottam. Az egyik egy 10 km-es tempófutás volt, a másik pedig egy oly régen várt kis Szénás Kör.

5 érv, amiért megéri rákattanni a hibiszkusz teára

Itt a hideg idő, ami egy jó ksi teázós időszak. Ha olyat keresel, ami egyszerre finom, és bővelkedik jótékony hatásokban, akkor a hibiszkusz tea a neked való!

Futás közben jelentkező fájdalmak - Mikor kell megállnod?

Honnan tudod, hogy melyik sérüléssel szabad tovább futni, és mikor kell inkább megállni?

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában.

Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet.

Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet.  Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

RUNNER'S WORLD 6 LAPSZÁM

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem