Borítókép: 9 hasznos tipp idősebb futóknak a jobb teljesítményért és az egészség megőrzéséért

9 hasznos tipp idősebb futóknak a jobb teljesítményért és az egészség megőrzéséért

Forrás: getty images
A futás a fiatalság megőrzésében is segít, ezt már tudjuk.

A Stanford Egyetem kutatásából is kiderült, hogy exponenciálisan csökkentheti és késleltheti az öregedéssel járó kellemetlenséget, sőt, a cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomás és más, neurológiai betegségek is később jelentkeztek a korábban profi futóknál, mint nem futó társaiknál.

De ez a hobbi sportolókra is igaz, és ha idősebb korban kezdtél bele, akkor is nagyon sokat tettél magadért! Ettől függetlenül még mindenképp érdemes néhány dologra jobban odafigyelned, hogy egészséges maradj!

A testedért figyelj a következő dolgokra:

  1. Válassz futócipőt még körültekintőbben, hiszen a fitt szenioroknak általában a talppárnáik nem annyira vastagok, így szükségük van egy megfelelően párnázott cipőre.
  2. A futóruházat kiválasztásánál törekedj arra, hogy maximálisan komfortosan érezd magadat a ruhadarabokban.

A teljesítményedért ezekre:

  1. Minden egyes futás után nyújts, mert idősebb korban sokkal lassabban regenerálódik a szervezet.
  2. Figyelj oda még jobban a tested jelzéseire, hogy időben megelőzhesd a sérüléseket. Ha fáradt vagy, pihenj, és ne erőltesd magadra a futást.
  3. A pihenőnapokon tényleg a pihenésé legyen a főszerep, ne ilyenkor pakold ki a garázst és nyírd le a füvet.
  4. A keresztedzésről se feledkezz meg, hiszen ezek segítenek abban, hogy jobban menjen a futás, egészségesebb maradj és megőrizd a fittségedet.

A lelkedért tedd ezt:

  1. Motiváld magadat versenyekkel, évente 1-2-re nevezz be. Mindenképp olyan távot válassz, amire a kijelölt idő alatt megfelelően fel tudsz készülni.
  2. Jelentkezz önkéntesnek egy versenyre! Amellett, hogy inspiráló lesz a segítségnyújtás, közben másoknak is szurkolhatsz.
  3. Menj el egy futóklubba! Nekünk is van egy, ahova korra, edzettségre való tekintet nélkül bárki csatlakozhat, aki szeret futni.

Ha ezekre odafigyelsz, nem lesz probléma!

Olvasnál még a témában?