Borítókép: Te(l)jes élvezet futóknak

Te(l)jes élvezet futóknak

A tehéntej és a magtejek is vitaminokkal, ásványi anyagokkal és más tápanyagokkal látnak el. A kérdés csak az, melyiket válaszd.


1. Tehéntej
Már több mint 10.000 éve fogyasztjuk. 2,5 deci tej nagyjából 8 gramm fehérjét tartalmaz, de kalciumban, B12-vitaminban is gazdag. Kutatások szerint a tehéntejet fogyasztóknak sűrűbbek a csontjaik, viszont a benne lévő laktóz allergiát, intoleranciát okozhat. Erre persze megoldást jelentenek a laktózmentes tejtermékek.
Az egyetlen különbség a tehéntejek között a zsírtartalmukban van. A szakértők még kutatják, hogy a tejben lévő telített zsír káros-e a szívre.
2. Kecsketej
Nagyjából ugyanannyi kalciumot és fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, de más zsírok találhatóak meg benne. Kicsit kevesebb benne a laktóz, ám ettől még nem javasolt a fogyasztása azoknak, akik allergiásak rá.
3. Szója
Poharanként 6-8 gramm fehérjét tartalmaz, általában kalciummal, D-vitaminnal és B12-vitaminnal gazdagítják. Kerüld az ízesített változatát, mert sokkal több cukrot tartalmaz, mint a sima.
4. Rizs
Poharanként csak 1 gramm fehérjét tartalmaz, de D-, B12-vitaminok és kalcium is bőven van benne. Ebből is kerüld az ízesített verziókat, magasabb cukortartalmuk miatt.
5. Mandula
Kerüld az ízesített és cukrozott változatokat. Válassz olyat, melyben kalcium, D-vitamin és B-vitamin is van. A mandulatej egyébként nem tartalmaz túl sok fehérjét.
6. Kókusz
Az alacsonyabb zsírtartalmú kókusztej poharanként nagyjából 4 g zsírt tartalmaz. Sajnos se kalcium, se fehérje nincs benne, maximum D-vitamin és B12-vitamin.