Borítókép: Tényleg azt ehetsz, amit akarsz, ha rendszeresen futsz? Na persze!

Tényleg azt ehetsz, amit akarsz, ha rendszeresen futsz? Na persze!

Forrás: pexels.com
A rendszeres mozgás egyáltalán nem jogosít fel arra, hogy egészségtelen kajákkal tömd tele magadat!

Az tény, hogy általánosságban elmondható, hogy a futók egészségesebben táplálkoznak, mint a nem sportoló emberek, azonban még köztük is vannak olyanok, akik a mozgással próbálják meg semlegesíteni a kalóriadús, tápanyagban szegény ételek negatív hatásait.

Az is igaz, hogy sok futónak nem látszik a súlyán az, hogy nem táplálkozik annyira egészségesen, ettől függetlenül a szervezetre még nincs jó hatással a sok cukros, üres kalóriákkal teli étel. Egy ultrafutókkal készült felmérésből pedig az is kiderült, hogy 62 százalékuk egyáltalán nem táplálkozik egészségesen annak ellenére, hogy tudja, hogyan nézne ki egy megfelelő futómenü.

“Ahogy idősödsz, egyre nő a különféle betegségek kialakulásának esélye. Sok olyan 50-60 éves futóval találkoztam, aki egész életében sportolt, mégis szívbeteg lett. Kiderült, hogy az esetek legnagyobb részében a helytelen táplálkozás áll a probléma hátterében.”
mondja Aaron Baggish, orvos.

Szerinte a futók ott követik el a legnagyobb hibát, hogy túl sok cukrot és feldolgozott ételt, finomított szénhidrátot fogyasztanak, nagy adagokban. Ezek az anyagok pedig a szervezetben idővel kárt tehetnek, ugyanis többek között a szív ereit is károsítják. A feldolgozott ételekben található telített zsírok is hasonló hatással bírnak és hiába a sok edzés, ezektől az alapanyagoktól folyamatos gyulladás alakul ki, ami később szívbetegséghez, vagy más, krónikus problémákhoz is vezethet.

Baggish jótanácsával búcsúzunk:

“Még ha őrült módjára is edzel, ha olyan dolgokat csinálsz mellette, amik egészségtelenek, idővel meg fogod tapasztalni a negatív hatásukat. Lehet, hogy nem 5 év, hanem 25 év múlva, de sajnos ez minden esetben így lesz."

Olvasnál még a témában?