táplálkozás,futás

5 táplálkozási szabály, ami csak a futókra igaz

Forrás: pexels.com
Az egészséges táplálkozás követőinek oda kell figyelniük néhány alapszabályra. De így van ez a futóknál is, hiszen rájuk más szabályok vonatkoznak, mint egy átlagemberre. A következő 5 szabály például csak a futókra igaz:

Egyél kevesebb rostot!

Futás előtt rossz ötlet rostban gazdag ételeket fogyasztani, mert gyomorprobléma lesz a vége. Annak ellenére, hogy a rostok eltelítenek, megőrzik a szív egészségét és az emésztőrendszer működését is elősegítik, a futást megelőzően fogyasztva esélyes, hogy meg kell állnod egy bokorban. A legjobb, ha a futás előtt 3-4 órával eszel rostban gazdag ételeket, így bőven lesz ideje a szervezetednek megemészteni őket.

Fogyassz több sót!

A meleg, párás időben fokozottabban oda kell figyelni a sóbevitelre, hiszen ilyenkor a megszokottnál többet izzadsz futás közben. Ilyenkor nem probléma, ha egy-egy csipettel többet teszel a kajádra, vagy elrágcsálsz néhány sós perecet. Ha ugyanis nincs elég só a szervezetedben, nem lesz olyan jó a teljesítményed.

Folyadékkal vidd be a kalóriákat!

A hosszú futások, versenyek során a hidratáció mellett a szénhidrátok és elektrolitok pótlására is érdemes odafigyelni. Ezért jó ötlet ilyenkor energiazselét vagy sportitalt inni, amik ellátnak a legfontosabb tápanyagokkal, hogy tovább bírd.

Ne aggódj a cukor miatt (futás közben)!

Szintén a hosszú futások során jön jól a cukor, hiszen gyors, könnyen feldolgozható energiával lát el. A legtöbb sporttáplálkozási terméket pedig többféle cukor keverékével ízesítik, hogy minél optimálisabban fel tudja őket dolgozni a szervezet.

Ne próbálj ki új ételeket!

Legalábbis a verseny előtt semmiképp. Ha ugyanis nem jön be a gyomrodnak, akár az eredményed is múlhat rajta. Érdemes a felkészülésed során letesztelni a különféle géleket, energiaszeleteket, italokat, hogy biztosan ne legyen velük probléma a versenyen.

Olvasnál még a témában?