Borítókép: Ha megismered ezt az ételt, dobod az energiaszeleteket

Ha megismered ezt az ételt, dobod az energiaszeleteket

Forrás: Getty Images
Egy tradicionális nemzeti étel is tökéletes energiaszelet lehet!

A churchkhela (vagy, ahogy én hívom "csucskala"-val) először akkor találkoztam, amikor Anita kolléganőm hozott haza egy adagot a grúziai útjáról, mondván ez a grúzok híres édessége. És nekem nagyon megtetszett, mert mindent imádok, ami magvakkal és gyümölcsökkel kapcsolatos, és ez az. Aztán láss csodát, később jött egy grúz származású kolléganő, akinek annyit áradoztam róla, hogy amikor hazamentek meglátogatni a rokonokat, hozott is egy adagot. Gondolhatod, mennyire megörültem, amikor az amerikai Runner's World weboldalán megláttam egy cikket, ami arról szól, hogy a csucskala egy igazán szuper energiaszelet.

De mi is ez?

Hát igen, amikor először meglátod, azt sem tudod, mi ez: sokan kolbásznak vagy gyertyának nézik, pedig egy édesség. Magvakat (jellemzően mogyorót vagy diót) cérnára húznak, mintha gyöngyöt fűznének, majd gyümölcslét (leginkább szőlőlevet) főznek egy kevés liszttel amíg az egészen sűrű nem lesz, később többször áthúzzák benne a füzért, majd hagyják kiszáradni. Időigényes egy meló, de nem lehetetlenség elkészíteni.

Miért jó?

Gondolj bele: van benne mag proteinnel, egészséges zsírral, a szőlőlé tele van antioxidánsokkal és gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, a liszt pedig (a legjobb természetesen, ha teljes kiőrlésűt használsz) szintén szénhidráttal tölt fel. Szuperjó energiaszelet gyanánt, de hosszabb futás közben is majszolhatod. Kis darabokra szokták amúgy felvágni.

Így készül:

Természetesen csak egy ötlet, és bár szuper energiaszeletek vannak a piacon, néha jó kipróbálni újdonságokat!

EZEK A MEGOLDÁSOK IS NAGYON JÓK: