Borítókép: Tényleg hasznos a verseny előtti koffein-detox?

Tényleg hasznos a verseny előtti koffein-detox?

Forrás: Getty Images
Te is szereted a kávét? És versenyezni is szoktál? Akkor az alábbi cikk neked szól:

Több kávéimádó futó is alkalmazza azt a módszert, hogy a verseny előtti héten megvonja magától a kávét (és minden koffein-tartalmú italt), hogy a verseny napján, ha újra fogyasztja kifejtse áldásos hatásait a teljesítményre nézve. Mert ugye, ha folyamatosan kávét iszol, egy idő után nem olyan hatásos már, ha viszont megvonod magadtól, újra olyan lehet, mint amikor még újdonság volt a számodra.

Az alábbi feltevést nem futókon, hanem bringásokon vizsgálták meg (de az eredményt minden állóképességi sportot űzőre ráhúzták). 3 csoportra osztották őket, valakinek teljesen lecsökkentették az adagját a verseny előtti hétben, valaki azért ihatott kávét, csak keveset, valaki pedig kifejezetten magas koffein adagot kapott a verseny előtti napokon is. A végeredmény az lett, hogy a lecsökkentett adagú csapaton lökött valóban a legnagyobbat a verseny napján a koffein, de olyan a minimális az eltérés a többiekhez képest, hogy nem is érdemes beszélni róla.

Az viszont biztos, hogy a koffein rengeteget segít, hogy kihozd a testedből a maximumot. Erre is végeztek egy felmérést. Volt egy koffeines, egy placebós és egy koffein nélküli csapat. A koffeines 2,5%-kal gyorsabb volt a placebósokhoz képest, és 3,3%-kal a nulla koffeinesekhez mérten. A koffein egyébként azért nagyon hatásos, mert elűzi a fáradtságot, robbanásszerűen tesz energikussá, segíti a zsírégetést, és hogy a vérből az izomba jussanak az oxigénmolekulák.

Te szoktál kávézni vagy más koffeintartalmú italt inni versenyek előtt?