Borítókép: Időtlen táplálkozási szabályok futóknak

Időtlen táplálkozási szabályok futóknak

Forrás: getty images
Liz Applegate, a Runner’s World táplálkozási szakértője osztja meg azokat a táplálkozási tippeket, amik kiállták az idő próbáját - még akkor is, ha azóta számtalan új eredménnyel gazdagodott a kutatások száma.

Fogadd meg őket!

Nincs varázslatos módszer: az, hogy mit eszel, függ a nemtől, kortól, fittségtől és genetikától, de az edzéstervtől és a kitűzött céloktól is. Emiatt az ajánlott makrotápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) mennyisége is egyénenként változó. Érdemes táplálkozási naplót vezeted, de egy applikáció is segítségedre lehet, melyből kiderül, melyik tápanyagból mennyit kell bevinned.

Gyakorlat teszi a mestert: a futóedzés a versenyekre készít fel, de érdemes a táplálkozásodat is edzened ahhoz mérten, milyen távon indulsz. Kutatások szerint a szervezet megtanítható arra, hogy jobban felhasználja a szénhidrátokat. A táv növekedésével, például félmaraton, vagy maraton lefutása esetén pedig már a frissítést is érdemes bőven a verseny időpontja előtt letesztelned.

Ne higgy el mindent: a szuperkaják (kelkáposzta, áfonya, édesburgonya) okkal kapták ezt a nevet, hiszen tápanyagokban, vitaminokban gazdagok. Ám attól még nem leszel olimpikon, ha hetekig csak kelen élsz. Ugyanez a táplálékkiegészítőkre is igaz.

Maraton, nem sprint: a versenyen gyorsnak kell lenned, azonban a táplálkozásnál inkább a lassúságot válaszd! Különösen abban az esetben, ha fogyni szeretnél, vagy a súlyod megtartása a cél: maradj következetes és türelmes, így hosszantartó eredményt érhetsz majd el.