Borítókép: 4 kevésbé ismert táplálkozási szabály, melyekkel kihozhatod magadból a maximumot

4 kevésbé ismert táplálkozási szabály, melyekkel kihozhatod magadból a maximumot

Forrás: getty images
A megfelelő üzemanyag kiválasztása nagyon fontos, akár kezdő, akár profi futó vagy.

A bevitt tápanyagok ugyanis elég fontos szerepet játszanak abban, hogy átérj a célvonalon. A következő tanácsok segítségével kihozhatod az edzéstervedből a maximumot.

Használj öntöttvas serpenyőt

Nem vicc, de ha ebben főzöl, tényleg nőhet a vas mennyisége a szervezetedben - ez pedig különösen fontos annak érdekében, hogy megőrizd az állóképességed. A vashiány ugyanis sokat ronthat a teljesítményeden, ezért kell bevinned belőle az ajánlott napi adagot (kb. 14 mg). Ráadásul, ha ilyen serpenyőben főzöl, sokkal kevesebb karcirogén jut a szervezetedbe, melyek szép számban megtalálhatók a tapadásmentes edényeken és könnyen bekerülhetnek az ezekben készült ételekbe is.

Próbáld ki a meggyet!

Kutatások bizonyítják, hogy a meggy fontos szerepet játszik a regenerációban, mivel csökkenti a sportolók szervezetében fellépő gyulladást. Emellett melatoninban is gazdag-, ezért könnyebben elalszol tőle: egy újabb plusz pont a regenerációnak. Fogyaszd magában, turmixokban, vagy gyümölcslé formájában!

Mi a fene az a farro?

Az ősi gabonaféle, a tönkölybúza, tökéletes a quinoa vagy barna rizs helyettesítésére. Vasban és rostokban gazdag, ezért is tesz jót a sportolóknak. Fogyaszd langyosan köretként, vagy hidegen salátáként, de akár levesbetétként is kipróbálhatod!

Étcsokit minden futónak!

A legalább 70 százalékos kakaótartalmú csoki jó választás futóknak. Több friss kutatás is kimutatta, hogy a benne lévő epikatekinek növelik a nitrogén-oxid mennyiségét a szervezetben, mely csökkenti a felhasznált oxigénét. Naponta 40 gramm étcsoki elég ahhoz, hogy javuljon a teljesítményed!