Borítókép: Nincs futás szénhidrátok nélkül?

Nincs futás szénhidrátok nélkül?

Forrás: Getty Images
A kiegyensúlyozott táplálkozás egyik ismérve, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezeted optimális működéséhez szükséges fehérjét, zsírt, szénhidrátot, valamint vitamin, ásványi anyag, továbbá folyadék bevitelt is.

Az alábbi cikket az Ensport szakértője, írta:

A továbbiakban röviden megmutatom, hogy a szénhidrátoknak milyen szerepe van a szervezeted működésében. Azt, hogy miért fontos elemei számodra az edzés valamint a verseny során nyújtott teljesítményedben, illetve mely alapanyagokban találhatod meg őket nagyobb mennyiségben.

Tudtad például, hogy a szénhidrátok a szervezeted számára legkönnyebben hasznosítható energiaforrások, nélkülözhetetlen tápanyagok? A napi energia szükségleted 50%-át szénhidrátok fedezik. Legnagyobb felhasználója az izomzat, de szükséges eleme a megfelelő agyműködésnek, szerepe van az immunanyag képzésében, a kalcium anyagcserében, ezáltal például a csontosodási folyamatokban.

Tulajdonképpen szénhidrátok szükségesek majdnem minden típusú tevékenységhez, továbbá más tápanyagok anyagcseréjét is befolyásolják.

Az egyik ilyen szénhidrátfajta a glükóz. A szervezeted által fel nem használt glükóz a májban és az izomban raktározódik glikogén formájában. Ez a glikogén hatással van az edzés vagy akár a verseny közben nyújtott teljesítményedre. Hogyan? A magas izomglikogén-koncentráció teszi lehetővé számodra az optimális teljesítményt egy magas intenzitású edzés, verseny során. Másrészről az alacsony izomglikogén-koncentráció korlátozza az edzésed intenzitását és időtartamát. Hamarabb következik be az elfáradás, mely hatással van a további teljesítményedre. Továbbá ha tovább folytatod az edzést alacsony izomglikogén szint mellett, megnő a sérülésveszély kockázata is.

Összefoglalva a glikogén a legfontosabb és leghatékonyabb üzemanyagod, ha állóképességi sportot űzöl, melyet a szénhidrátfogyasztásoddal tudsz befolyásolni.

A cikk folytatását ide kattintva találod!