Borítókép: Zsíros ételek, amikből többet kéne enned a dietetikusok szerint

Zsíros ételek, amikből többet kéne enned a dietetikusok szerint

Nem kell félned a zsírtól, hiszen ez az a makrotápanyag, ami sokáig eltelít, ráadásul a szívednek és az agyadnak is jót tesz.

Nem csak a telítetlen zsírsavak képesek erre. Több szakértő szerint a teljes, feldolgozatlan ételek is javíthatnak a koleszerin minőségén és akár az anyagcseréd is felpörgethetik. Válogass a következő alapanyagok közül:

Tojássárgája

A-vitaminban, kolinban, B-vitaminokban és szelénben is gazdag, ráadásul antioxidánsokat is tartalmaz.

Kakaóvaj

Krémes és szuper energiaszeleteket, smoothie-kat lehet belőle készíteni. Antioxidánsokat és omega-9 zsírsavakat tartalmaz, támogatja az immunrendszert és egyensúlyban tartja a hormonokat.

Minőségi bacon

Kolint tartalmaz, mely védhet az Alzheimer-kór és egyéb mentális betegségek ellen.B-vitaminokat és cinket is tartalmaz, ezért szorongáscsökkentő hatású. Érdemes viszont helyi termelőtől származó szalonnát vásárolnod.

Étcsokoádé

A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően javítja a vérkeringést és a szíved is egészségesebbé teszi.

Avokádó

Omega-9 zsírsavakat tartalmaz, emellett rostokban is gazdag. Szuper edzés utáni csemege, mivel káliumot és más elektrolitokat is tartalmaz.

Lenmag, chia mag

Omega-3 zsírsavakban gazdagok, ráadásul lignánokat is tartalmaznak, eztáltal csökkentik a koleszterinszinted.

Mogyoróvaj és mandulavaj

Szuper snackek edzés előtt, mivel ellátnak energiával, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett rostokban, fehérjében és antioxidánsokban is gazdagok.