8 dolog, amit érdemes tudni a koffeinről

Következzen néhány fontos tudnivaló kedvenc reggeli italunkról.

Következzen néhány fontos tudnivaló kedvenc reggeli italunkról.

Olvasd el ezt is!
  1. A koffein (akár a kávéban, akár másban) javítja a teljesítményt...kísérletek százai bizonyították, hogyha edzés előtt koffeint veszel magadhoz, nagy valósznűséggel hosszabban és aktívabban tudsz sportolni. Ez a hosszútávfutókra és a sprinterekre egyaránt igaz.
  2. Viszont fontos az időzítés...egy tavalyi kutatás rámutatott, hogy ha a maximumot szeretnéd kihozni a koffeinből, akkor edzés előtt egy órával kell magadhoz venned.
  3. Túl lehet adagolni. A kísérletek szerint figyelembe véve testsúlyunkat, kilónként napi 3-6 milligramm koffeinre van szükségünk ahhoz, hogy élvezhessük az előnyeit. Ha többet fogyasztunk, azzal nem növeljük a teljesítményünket, viszont olyan negatív mellékhatásokkal kell szembenéznünk, mint a szédülés, a szorongás és a szívdobogás.
  4. A kávé jót tesz az agynak is. Tavaly egy kísérletben azt kutatták, mi a különbség, ha a koffeint kávé formájában, vagy ha csak úgy, magában fogyasztjuk. A kávéban számos olyan összetevő van (pl. a polifenol), amely bizonyítottan segíti a demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedők mindennapjait, de általánosságban is pozitív hatással van az agyra.
  5. Soha senki nem bizonyította, hogy a kávé dehidratál. Kutatások mutattak rá, hogy még napi öt csésze kávénak is minimális a hatása a hidratációra. Ugyanakkor mivel a kávé megmozgatja a dolgokat odabent, ha mindez edzés előtt történik, érdemes pótolnod, amit elvesztettél, például elektrolitos itallal.
  6. Lehet, hogy le sem kell nyelni. Az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism című folyóirat szerint amikor a kávé a szádban van, az ott lévő receptorok máris érzékelik a koffein jelenlétét, és a teljesítmány már ettől is javul. Ez jó hír, ha például hosszú futáson vagy, és magadhoz vennél egy kis koffeint a vége előtt, de már nem akarod terhelni a gyomrodat.
  7. A kávé a regenerálódásban is segít. Egy kísérletben biciklistákat vizsgáltak, akik kőkeményen tekertek két egymás utáni napon, így kifogyott a glikogén készletük. Azok, akik a regenerálódás során szénhidrátot és koffeint is fogyasztottak, 66 százalékkal jobban hozták helyre glikogén-szintüket, mint azok, akik csak szénhidrátot kaptak.
  8. Nem csak a kávé a megoldás. Választhatod a zöld– vagy a fehérteát is, ezeknek még magasabb a koffeintartalmuk.
Szereted a kihívásokat? Fuss az év leghidegebb időszakában és légy részese egy nemzetközi versenynek!

Minden év januárjának és februárjának utolsó vasárnapján világszerte csatlakoznak a finn kezdeményezésű Yours Truly futáshoz.

Javíts az edzéseid hatékonyságán!

Hozd ki a legtöbbet az edzéseidből végre!

Hogyan vedd rá a párodat, hogy veled fusson?

Sokszor ábrándozol arról, hogy együtt futsz a szerelmeddel, és irigykedsz azokra, akiknek a párjuk szintén a futás szerelmese? Inkább próbáld meg rávenni, hogy veled menjen!

Olvasd el ezt, mielőtt legközelebb dühösen mennél el futni

Amikor "majd' szét robbansz", a legjobb ötletnek egy kiadós futás tűnik?

Na mi a pálya?

A résztávos pályaedzés szépségei az amatőr futó(anyuka) szemszögéből.

Ajándék apának: 1 éves előfizetés 30% kedvezménnyel
Borító
Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft