Borítókép: 4 jel, hogy túl sok kávét iszol

4 jel, hogy túl sok kávét iszol

Forrás: Europress
A kávé finom, és felébreszt, sokszor nagyon jót tesz egy hosszú futás előtt. De, ahogy a legtöbb dolgot, ezt sem szabad túlzásba vinni, a mértékletesség rendkívül fontos. Mutatjuk, mik azok a jelek, amelyek szerint te már átestél az egészséges szinten!

Folyton idegeskedsz, és mindenen kiakadsz

Ha persze van rá okod, akkor nem kell azonnal a kávéra fogni, de ha minden ok nélkül azt veszed észre, hogy újabban sokkal könnyebben felhúzod magad, és mindig feszült vagy, talán ez lehet a baj. A koffein hatással van az idegrendszeredre, többféleképpen is, de ez az egyik leggyakoribb jele a túladagolásnak.

Folyton pisilned kell

Mivel a kávé vízhajtó hatású, sokkal gyakrabban kell vizelned tőle. Ráadásul egy ördögi kör is beindulhat: mivel kihajtja a vizet, szomjasabb vagy, emiatt többet iszol, és még többet kel pisilned. Első lépésként fogadd meg azt a szabályt, hogy minden eszpresszó mellé nem csak egy pohár vizet iszol meg, hanem pár falat snacket is elfogyasztasz, ezáltal lelassítva a folyamatot. Aztán pedig 1-2 kávéval igyekezz csökkenteni a napi adagodat.

Tikkel a szemed

A szemtikkelés 3 fő oka között szerepel a túlzásba vitt koffeinfogyasztás is. Mivel a koffein felerősíti a szerotonin és noradrenalin termelődését, amelyek közvetve felelősek lehetnek az izom- és idegrángásokért.

Nem alszol jól

A koffein a pihentető alvás egyik fő szabotőre, de ez teljesen természetes, hiszen a legtöbben azért isszák, hogy felkeljenek/ébren maradjanak. Figyelj arra, hogy délután 4-5 után már biztosan ne fogyaszd, és vidd le a napi adagodat 2 kávéval!