Állati helyett növényi protein a hosszú élet titka?

Sportolóként kiemelt figyelmet kell fordítani a fehérje-bevitelre, hogy az izmok megfelelően tudjanak fejlődni. De a mennyiség mellett a protein eredete sem mindegy!

Sportolóként kiemelt figyelmet kell fordítani a fehérje-bevitelre, hogy az izmok megfelelően tudjanak fejlődni. De a mennyiség mellett a protein eredete sem mindegy!

Olvasd el ezt is!

Nemrég publikáltak egy kutatást a JAMA Internal Medicine szaklapban arról, hogy azok, akik többségében állati eredetű fehérjét esznek (háromnegyed részben), korábban halnak, mint akik inkább növényi eredetűt. A felmérésben két korábbi nagy volumenű kutatás eredményeit összegezték, és egyértelművé vált, hogy ha sokáig szeretnénk élni, legalább fele arányban növényi proteint is kell fogyasztani. És, az sem mindegy, hogy az állati fehérje honnan származik: jelentősen csökkenti az egészségre gyakorolt káros hatásokat, ha jó minőségű tojást, húst vagy tejterméket eszel, plusz nem többszörösen feldogozottakat (mint pl. a felvágottak).

Természetesen az aktív életmód, dohányzás mellőzése, sok zöldség- és gyümölcs fogyasztása kompenzálja a túlzott hús fogyasztást is, de a jövőben mindenképpen figyelj arra, hogy a étrendedben szerepeljenek a hüvelyesek, magvak, köles és quiona is.

Olvasd el ezt is!
Az apuka 4 éves kislányával döntött maratoni rekordot

Calum Neff 11 hónapos kislányával februárban már megdöntötte a babakocsis félmaraton rekordját, most viszont a maratonra pályázott.

6 ok, amiért az edzés a legjobb hangulatjavító

A futás pozitívumat nem győzzük sorolni. Itt egy újabb lista arról, hogyan javíthat a hangulatodon.

5 dolog, amiben hasonlít a sport és az élet

A mozgás akár az élet metaforája is lehetne. A következő tények is ezt bizonyítják:

6 dolog, amiben a futás enyhén szólva megváltoztatta az életemet

Bár mindig sportoltam, a futás kifejezetten meghatározó darabja azoknak a mozgásformáknak, amiket eddig űztem. Nem csak a mindennapjaimra, de átfogóan az életemre is hatalmas hatással van. Most elmondom, miben!

5 ok, hogy ma is elmenj futni

Vannak napok amikor lelkesen, izgatottan pattansz ki az ágyból, hogy elindulj futni. Máskor viszont legszívesebben inkább aldunál plusz egy órát. Ilyenkor jól jöhetnek a következő motivációs trükkök

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft