Állati helyett növényi protein a hosszú élet titka?

Sportolóként kiemelt figyelmet kell fordítani a fehérje-bevitelre, hogy az izmok megfelelően tudjanak fejlődni. De a mennyiség mellett a protein eredete sem mindegy!

Sportolóként kiemelt figyelmet kell fordítani a fehérje-bevitelre, hogy az izmok megfelelően tudjanak fejlődni. De a mennyiség mellett a protein eredete sem mindegy!

Olvasd el ezt is!

Nemrég publikáltak egy kutatást a JAMA Internal Medicine szaklapban arról, hogy azok, akik többségében állati eredetű fehérjét esznek (háromnegyed részben), korábban halnak, mint akik inkább növényi eredetűt. A felmérésben két korábbi nagy volumenű kutatás eredményeit összegezték, és egyértelművé vált, hogy ha sokáig szeretnénk élni, legalább fele arányban növényi proteint is kell fogyasztani. És, az sem mindegy, hogy az állati fehérje honnan származik: jelentősen csökkenti az egészségre gyakorolt káros hatásokat, ha jó minőségű tojást, húst vagy tejterméket eszel, plusz nem többszörösen feldogozottakat (mint pl. a felvágottak).

Természetesen az aktív életmód, dohányzás mellőzése, sok zöldség- és gyümölcs fogyasztása kompenzálja a túlzott hús fogyasztást is, de a jövőben mindenképpen figyelj arra, hogy a étrendedben szerepeljenek a hüvelyesek, magvak, köles és quiona is.

Olvasd el ezt is!
3 ok, hogy több édesburgonyát egyél

Érdemes a sima krumplit batátára cserélned. Hogy miért? Mutatjuk az okokat!

Milyen telefonja legyen egy futónak?

Az aktuális telefonommal történt egy kis baleset. Leesett és pont nem volt rajta tok, így a széle megtört, az üvege meghasadt. Működik még, de 2 és fél év után így már biztosan elérkezett az idő a nyugdíjaztatására.

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Meggyógyítja az ízületi gyulladásokat, csökkenti a fájdalmat: a kurkuma tényleg csodaszer!

Újabban az egyik legtrendibb fűszer, sőt már menő „arany lattét” is lehet belőle készíteni a kurkumából. De nem csak a különleges íze miatt, hanem fantasztikus hatásai miatt is hódít, amelyek kifejezetten sportolók számára hasznosak!

Tésztavacsora 15 perc alatt, 29 gramm fehérjével

A recept nem titkolt célja, hogy ne tudj kifogást találni arra, hogy miért nem főzöl otthon. És mik a leggyakoribb kifogások?

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft