A fehérje ereje

Igen, a fehérjék fontosak a fogyáshoz. Futóként pedig többre van belőlük szükséged, mint azoknak, akik egész nap csak ülnek. Mégpedig azért, mert ahogy rovod a kilométereket, pótolnod kell a sovány izomszövet felépítéséhez a hosszú edzések közben lebontott fehérjét.

Igen, a fehérjék fontosak a fogyáshoz. Futóként pedig többre van belőlük szükséged, mint azoknak, akik egész nap csak ülnek. Mégpedig azért, mert ahogy rovod a kilométereket, pótolnod kell a sovány izomszövet felépítéséhez a hosszú edzések közben lebontott fehérjét.

A tudósok régóta tisztában vannak azzal, hogy a fehérjéből sovány izomtömeg keletkezik, emellett a telítettség érzetét nyújtja, ami segít a fogyásban. A FASEB Journal 2013 szeptemberében megjelent tanulmánya szerint azok, akik az ajánlott napi fehérjemennyiség kétszeresét fogyasztották, miközben csökkentették a kalóriabevitelüket, és intenzíven mozogtak, több zsírt adtak le, és több sovány izomszövetük maradt, mint akik tartották magukat az ajánláshoz. Egy 2014-es tanulmányból az derült ki, hogy a magas (35 g) fehérjetartalmú reggeli a nap folyamán csökkentette az éhségérzetet, este pedig a magas zsír- és cukortartalmú ételek iránti vágyat. Emellett stabilizálta a vércukor és az inzulin szintjét, ezáltal csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy gyors vagy hosszú futás utáni félórában a test különösen könnyen beépíti a fehérjét és a szénhidrátokat, hogy regenerálja az izmokat, és újra feltöltse a glikogénkészleteket. A szakértők ezért javasolják, hogy a kemény futóedzések utáni 30–60 percben 2 : 1 szénhidrát-fehérje arányú könnyű ételt fogyasszunk.

A legtöbb futó testsúlykilogrammonként naponta 1,2–2 g fehérjét igyekszik elfogyasztani az edzések utáni regenerálódáshoz, és hogy tovább javítson a kondícióján. Ha különösen sokat futsz, 40 évesnél idősebb vagy, vagy jelentős mennyiségű erőedzést végzel, valószínűleg ennél többre van szükséged.

Akkor is edzened kellene, ha nincs kedved?

Minden sportoló ember életében eljön a pont, amikor a háta közepére sem kívánja a mozgást. Egy új kutatás szerint viszont pontosan ilyenkor nem érdemes kihagynod a sportolást!

Az 5 legkönnyebb gyakorlat hasizomra

A core izmok erősítik és stabilizálják a gerinced és medencéd, ezért az első lépés ezeknek az izmoknak az erősítése, ha golyóálló testre vágysz.

Tedd helyre a kapcsolatodat a kajával!

Előfordult már, hogy diétáztál, és szerettél volna megszabadulni pár kilótól? Vagy másokhoz hasonlítgattad a tested? Ha igen, olvass tovább!

NO POST NO RUN

No post no run - mondják futóberkeken belül viccesen, vagyis, ha nem posztolsz a futásodról – például fotót – akkor az a futás nem is számít. Lássuk hát, melyek a jó futós fotók alapjai.

Hol kapható a Fuss&Főzz könyv?

Nem tudtad még beszerezni a Fuss&Főzz című könyvünket?

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft