A fehérje ereje

Igen, a fehérjék fontosak a fogyáshoz. Futóként pedig többre van belőlük szükséged, mint azoknak, akik egész nap csak ülnek. Mégpedig azért, mert ahogy rovod a kilométereket, pótolnod kell a sovány izomszövet felépítéséhez a hosszú edzések közben lebontott fehérjét.

Igen, a fehérjék fontosak a fogyáshoz. Futóként pedig többre van belőlük szükséged, mint azoknak, akik egész nap csak ülnek. Mégpedig azért, mert ahogy rovod a kilométereket, pótolnod kell a sovány izomszövet felépítéséhez a hosszú edzések közben lebontott fehérjét.

A tudósok régóta tisztában vannak azzal, hogy a fehérjéből sovány izomtömeg keletkezik, emellett a telítettség érzetét nyújtja, ami segít a fogyásban. A FASEB Journal 2013 szeptemberében megjelent tanulmánya szerint azok, akik az ajánlott napi fehérjemennyiség kétszeresét fogyasztották, miközben csökkentették a kalóriabevitelüket, és intenzíven mozogtak, több zsírt adtak le, és több sovány izomszövetük maradt, mint akik tartották magukat az ajánláshoz. Egy 2014-es tanulmányból az derült ki, hogy a magas (35 g) fehérjetartalmú reggeli a nap folyamán csökkentette az éhségérzetet, este pedig a magas zsír- és cukortartalmú ételek iránti vágyat. Emellett stabilizálta a vércukor és az inzulin szintjét, ezáltal csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy gyors vagy hosszú futás utáni félórában a test különösen könnyen beépíti a fehérjét és a szénhidrátokat, hogy regenerálja az izmokat, és újra feltöltse a glikogénkészleteket. A szakértők ezért javasolják, hogy a kemény futóedzések utáni 30–60 percben 2 : 1 szénhidrát-fehérje arányú könnyű ételt fogyasszunk.

A legtöbb futó testsúlykilogrammonként naponta 1,2–2 g fehérjét igyekszik elfogyasztani az edzések utáni regenerálódáshoz, és hogy tovább javítson a kondícióján. Ha különösen sokat futsz, 40 évesnél idősebb vagy, vagy jelentős mennyiségű erőedzést végzel, valószínűleg ennél többre van szükséged.

Rövidítsd le a megfázásod 3 nappal

Egy tabletta elég ahhoz, hogy megállítsa az orrfolyást!

Zsíros ételek, amikből többet kéne enned a dietetikusok szerint

Nem kell félned a zsírtól, hiszen ez az a makrotápanyag, ami sokáig eltelít, ráadásul a szívednek és az agyadnak is jót tesz.

Miért fontos a core izmok erősítése?

Ha nem tudod, hogy mit takar a core izmok kifejezés vagy csak szeretnél jobb futóvá válni, ez a cikk neked szól:

Ez az egy dolog segíthet abban, hogy többet fuss

Gondolkodtál már azon, miért van az, hogy néha úgy tűnik, romlitt az állóképességed? Ebben közrejátszhat az alvás, a stressz, ugyanakkor a légzésnek is nagyon fontos szerepe van abban, hogy milyen az energiaszinted.

Érzetek játéka csupán?

Az ember nem gép. Test és lélek. Folyamatos interakciók sokasága éri a környezeti tényezők és a belső világ között. Ha fut, akkor is. Ezek a hatások akár észrevétlenül megnyugtatnak, akár figyelmeztetnek valamire, vagy éppen kizökkentenek az aktuális állapotból, egyszóval hatással vannak ránk.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft