A fehérje ereje

Igen, a fehérjék fontosak a fogyáshoz. Futóként pedig többre van belőlük szükséged, mint azoknak, akik egész nap csak ülnek. Mégpedig azért, mert ahogy rovod a kilométereket, pótolnod kell a sovány izomszövet felépítéséhez a hosszú edzések közben lebontott fehérjét.

Igen, a fehérjék fontosak a fogyáshoz. Futóként pedig többre van belőlük szükséged, mint azoknak, akik egész nap csak ülnek. Mégpedig azért, mert ahogy rovod a kilométereket, pótolnod kell a sovány izomszövet felépítéséhez a hosszú edzések közben lebontott fehérjét.

A tudósok régóta tisztában vannak azzal, hogy a fehérjéből sovány izomtömeg keletkezik, emellett a telítettség érzetét nyújtja, ami segít a fogyásban. A FASEB Journal 2013 szeptemberében megjelent tanulmánya szerint azok, akik az ajánlott napi fehérjemennyiség kétszeresét fogyasztották, miközben csökkentették a kalóriabevitelüket, és intenzíven mozogtak, több zsírt adtak le, és több sovány izomszövetük maradt, mint akik tartották magukat az ajánláshoz. Egy 2014-es tanulmányból az derült ki, hogy a magas (35 g) fehérjetartalmú reggeli a nap folyamán csökkentette az éhségérzetet, este pedig a magas zsír- és cukortartalmú ételek iránti vágyat. Emellett stabilizálta a vércukor és az inzulin szintjét, ezáltal csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Egy gyors vagy hosszú futás utáni félórában a test különösen könnyen beépíti a fehérjét és a szénhidrátokat, hogy regenerálja az izmokat, és újra feltöltse a glikogénkészleteket. A szakértők ezért javasolják, hogy a kemény futóedzések utáni 30–60 percben 2 : 1 szénhidrát-fehérje arányú könnyű ételt fogyasszunk.

A legtöbb futó testsúlykilogrammonként naponta 1,2–2 g fehérjét igyekszik elfogyasztani az edzések utáni regenerálódáshoz, és hogy tovább javítson a kondícióján. Ha különösen sokat futsz, 40 évesnél idősebb vagy, vagy jelentős mennyiségű erőedzést végzel, valószínűleg ennél többre van szükséged.

5 igazság a futás és kávé kapcsolatáról

A legfontosabb kérdésekre kerestük a választ a futással és kávéval kapcsolatban. Íme az eredmények:

Hogyan kezeld, ha a párod egyáltalán nem támogat a futásban?

Régebben mindig arról álmodoztam, hogy a pasimmal együtt futunk, mert annyi ilyen példát láttam magam előtt, és nem bírtam belenyugodni, hogy ő inkább az olyan szórakoztatóbbnak mondható sportokat szereti, mint a foci vagy a tenisz, és esze ágában sincs 5-6km-nál többet lefutni.

Az apuka 4 éves kislányával döntött maratoni rekordot

Calum Neff 11 hónapos kislányával februárban már megdöntötte a babakocsis félmaraton rekordját, most viszont a maratonra pályázott.

6 ok, amiért az edzés a legjobb hangulatjavító

A futás pozitívumat nem győzzük sorolni. Itt egy újabb lista arról, hogyan javíthat a hangulatodon.

5 dolog, amiben hasonlít a sport és az élet

A mozgás akár az élet metaforája is lehetne. A következő tények is ezt bizonyítják:

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft