Minden, amit a verseny előtti, közbeni és utáni frissítésről tudnod kell!

Ha a lehető legjobb formádban szeretnéd teljesíteni a versenytávodat, a megfelelő frissítés elengedhetetlen.

Ha a lehető legjobb formádban szeretnéd teljesíteni a versenytávodat, a megfelelő frissítés elengedhetetlen.

A BiotechUSA táplálék-kiegészítő specialistáját, Németh Sándort faggattuk ki, hogy mire kell a leginkább ügyelni:


Mi az a táv, aminél már kiemelten figyelni kell a megfelelő frissítésre, étkezésre?
10,5 km-nél már indokolt az izotóniás italokkal történő frissítés. Ha nem sikerült a futást megelőzően étkeznünk, akkor egy energiaszelet is segíthet.

Hogyan étkezzünk egy verseny előtt?
A verseny előtti étkezés a teljesítendő táv és edzettségünk függvénye. Jó alternatíva a zabkása, ami egy lassan felszívódó szénhidrát, melynek fehérjetartalmát megemelhetjük fehérjepor hozzáadásával.

Verseny közben mit, hány kilométerenként juttassunk a szervezetünkbe?

Energiazseléket nagyjából 1-1,5 óránként, izotóniás italokat 20 percenként kortyolgatva. Hosszabb távon, pl. félmaraton és 30 fok feletti hőmérséklet esetén már szükséges a sóbevitel pótlása is, erre a célra sókapszulát javaslunk, óránként alkalmazva. A magnézium is egy a szervezetünkből gyorsan kiürülő elektrolit, ennek visszapótlására szerves forrású, folyékony formulát ajánlunk, 2 óránként fogyasztva.

Mi a különbség az elektrolit és izotóniás italok között?

Az elektrolit oldat nem feltétlenül tartalmaz szénhidrátot, míg az izotóniás ital izoozmotikus oldatként kombinált GI szénhidrát komplexet, elektrolitokat (sókat), illetve az izzadás során kiürülő vitaminokat tartalmaz.

Mit együnk futóverseny után?


Verseny után nagyon fontos a fehérje és a szénhidrát pótlása, illetve az ásványi sók visszatöltése. Jó megoldás lehet szénhidrát komplex és fehérje kombinációja, erre a legegyszerűbb megoldás például egy fehérjeszelet.

Akkor is edzened kellene, ha nincs kedved?

Minden sportoló ember életében eljön a pont, amikor a háta közepére sem kívánja a mozgást. Egy új kutatás szerint viszont pontosan ilyenkor nem érdemes kihagynod a sportolást!

Az 5 legkönnyebb gyakorlat hasizomra

A core izmok erősítik és stabilizálják a gerinced és medencéd, ezért az első lépés ezeknek az izmoknak az erősítése, ha golyóálló testre vágysz.

Tedd helyre a kapcsolatodat a kajával!

Előfordult már, hogy diétáztál, és szerettél volna megszabadulni pár kilótól? Vagy másokhoz hasonlítgattad a tested? Ha igen, olvass tovább!

NO POST NO RUN

No post no run - mondják futóberkeken belül viccesen, vagyis, ha nem posztolsz a futásodról – például fotót – akkor az a futás nem is számít. Lássuk hát, melyek a jó futós fotók alapjai.

Hol kapható a Fuss&Főzz könyv?

Nem tudtad még beszerezni a Fuss&Főzz című könyvünket?

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft