A koffein jó teljesítményfokozó?

Próbáld ki a futás előtti kávét, hogy a verseny többi szakaszán is jól teljesíts! Ha verseny előtt szoktál koffeint fogyasztani és a jövőben többszakaszos megmérettetésre készülsz, mindegyik előtt érezheted annak jótékony hatását, írja a Medicine & Science in Sport & Exerciseban pubilikált kutatás.

Próbáld ki a futás előtti kávét, hogy a verseny többi szakaszán is jól teljesíts! Ha verseny előtt szoktál koffeint fogyasztani és a jövőben többszakaszos megmérettetésre készülsz, mindegyik előtt érezheted annak jótékony hatását, írja a Medicine & Science in Sport & Exerciseban pubilikált kutatás.


A koffein jól ismert (és szeretett) teljesítményfokozó kemény és hosszú időn át tartó erőfeszítések előtt. Az összes erről megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy a verseny reggelén elfogyasztott kávé befolyásolja az aznapi teljesítményt. Most új megvilágításba került: hatása erős-e annyira, hogy az egymást követő versenynapokon is szerepe lehessen.


8 tapasztalt cross-country síelőt kértek fel a vizsgálatra, akiknek teljesítényét három egymást követő napon mérték fel. Ebből kétszer 75 perccel a teszt előtt koffeint fogyasztottak, míg a harmadszor az összes nap placebót kaptak. Az első vizsgálatkor testsúlykilogrammonként 3 milligram, míg másodszor 4,5 mg adagot koffeint vittek be. Ez az ajánlott – verseny előtti – adag, az előbbi mennyiség körülbeül két csészényi főzött kávénak felel meg.


A koffeines próbák első napján legalább 4%-kal teljesítettek jobban, összehasonlítva a placebós próba első napjával. A különbség a második nap még nagyobb volt, legalább 5%-ra ment fel. Igaz, a koffeines kísérlet első napja után a sportolók nagyobb izomfájdalomról is panaszkodtak, feltehetően azért, mert keményebben dolgoztak, mint a placebós időszakban.


„Az eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy a koffein valóban segít fenntartani a teljesítményt minősített sportolók egymást követő napon megtartott versenyein a valós élethelyzetben ", összegezték következtetéseiket a kutatók.


Legyen a kávéd egészségesebb! Azt tudtad hogy a kávézókban kapható tejeskávék magas zsír- és cukortartalmukkal annyi kalóriát tartalmaznak mint egy sajtburger?


Mellőzd a habot, a szirupot és a magas zsírtartalmú tejes cseréld ki egy soványra. (a tej maradhat fontos kálcium, tejcukor és proteintartalma miatt) és ha teheted, ne tegyél bele semmilyen édesítőt!

Hogyan kezeld, ha a párod egyáltalán nem támogat a futásban?

Régebben mindig arról álmodoztam, hogy a pasimmal együtt futunk, mert annyi ilyen példát láttam magam előtt, és nem bírtam belenyugodni, hogy ő inkább az olyan szórakoztatóbbnak mondható sportokat szereti, mint a foci vagy a tenisz, és esze ágában sincs 5-6km-nál többet lefutni.

Az apuka 4 éves kislányával döntött maratoni rekordot

Calum Neff 11 hónapos kislányával februárban már megdöntötte a babakocsis félmaraton rekordját, most viszont a maratonra pályázott.

6 ok, amiért az edzés a legjobb hangulatjavító

A futás pozitívumat nem győzzük sorolni. Itt egy újabb lista arról, hogyan javíthat a hangulatodon.

5 dolog, amiben hasonlít a sport és az élet

A mozgás akár az élet metaforája is lehetne. A következő tények is ezt bizonyítják:

6 dolog, amiben a futás enyhén szólva megváltoztatta az életemet

Bár mindig sportoltam, a futás kifejezetten meghatározó darabja azoknak a mozgásformáknak, amiket eddig űztem. Nem csak a mindennapjaimra, de átfogóan az életemre is hatalmas hatással van. Most elmondom, miben!

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft