Így hat az étcsoki a teljesítményedre

A rövidebb távokhoz remek társ az étcsoki. El is mondjuk, miért.

A rövidebb távokhoz remek társ az étcsoki. El is mondjuk, miért.


Egy új kutatás szerint a kakaóbabban lévő epikatekin jót tesz a sportolóknak. A szakértők 9 egészséges bringáson tesztelték a csokoládé hatásait. Először 20 percet kellett egyenletes tempóban tekerniük, aztán 2 perces sprint következett.
A következő 2 hétben kettéosztották a résztvevőket. Mindkét csoportnak 40 gramm csokoládét kellett naponta elfogyasztaniuk, de az első csoport ét-, a másik pedig fehércsokit kapott.
Két héttel később újra összemérték az eredményeket. Az étcsokoládét fogyasztók nagyobb távot tettek meg sprintelés közben, emellett kevesebb oxigénre volt szükségük a 20-perces edzés során.
Mi a lényeg? Jane Burrell Uzcategui, a kutatás vezetője szerint az étcsoki hasznos lehet azoknak, akik rövidebb távokat, például 5K-t futnak. Ilyenkor ugyanis az elfogyasztott csokoládé sokat javíthat a teljesítményen.
Sajnos hosszabb távoknál már nincs ilyen pozitív hatása, de ha te is a rövidebb futásokat kedveled, érdemes csokit enned.

Tíz furcsa tény a futókról

Különös fajta a futó, az biztos. Sebtapaszt teszünk a mellbimbónkra, nyíltan beszélünk arról, sikerült-e már aznap wc-re mennünk, és önszántunkból kimegyünk a hőségbe vagy a fagyba, hogy fussunk egy csomó kilométert.

Curry-s édesburgonyaleves

Mutatunk egy receptet, ami garantáltan felmelegít egy hosszú futás után!

Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Ki tartja jobban a tempót a maratonon?

Állítólag a nők 18,7 százalékkal jobban tartják magukat az egyenletes tempóhoz a maratonokon, mint a férfiak. Jens Jakob Andersen, a runrepeat.com alapítója 1.815.091 maratoni eredményt vizsgált meg 131 2008 és 2014 között megrendezett versenyről.

Milyen hatással van a zene a futásra?

Te szoktál zenét hallgatni futás közben? Képzeld, jó hatással van a futásodra és a regenerációra is, egy új kutatás szerint. Csak a tempó nem mindegy.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft