Borítókép: Nem 8 órát! Derítsd ki, hogy mennyit kell valóban aludnod – személyre szabottan

Nem 8 órát! Derítsd ki, hogy mennyit kell valóban aludnod – személyre szabottan

Forrás: Getty Images
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az élet minden területén a maximumon tudj teljesíteni, de vajon mennyi az a megfelelő mennyiség?

Az, hogy mennyit kell aludnunk, függ az életmódunktól, és persze a genetikánktól is. Van, aki ugyanolyan életvitel mellett simán elvan 6 óra alvással, míg másnak 9-re van szüksége a regenerálódáshoz. De, hogyan tudd meg, neked mennyi kell? Így:

  1. Figyeld a tested!
    A legjobban az jelzi, ha nem alszol eleget, ha gyakran vagy álmos. Gyakran előfordul, hogy este bealszol a TV előtt, amikor még nem vagy pizsiben, csak szimplán filmet nézel a pároddal? Hazafelé a metrón majd leragad a szemed? Ha több ilyen helyzetben azt válaszolod a kérdésekre, hogy igen, akkor bizony kialvatlan vagy!

  2. A futást elemezd
    Minden futás után csekkolod a tempót, pulzust és távot, ugye? A futás kétféleképpen is segíthet megtudni, eleget alszol-e jelenleg. Ha bármilyen iramváltós futás pulzusgörbéjénél azt látod, hogy a könnyű szakaszokban nem esik vissza, akkor sem, ha jelentősen csökkentesz a tempón, az bizony azt jelenti, hogy nem vagy elég kipihent. A másik: a futások után jegyezd fel azt is, hogy előző este mennyit aludtál. Így könnyen kiderül, hány óra szunya után teljesítesz a legjobban, azaz mennyi volt a legideálisabb számodra!

  3. Az utazós módszer
    Amikor legközelebb elutazol egy hétre, minden este akkor feküdj le aludni, amikor elálmosodsz, és ne állíts be ébresztőt. Az első három napon valószínűleg nem lesz reális az időtartam, mert ilyenkor a szervezetnek még szüksége van többre az ideálisnál (ha otthon nem alszol eleget). De aztán a negyedik naptól jegyezd fel mindig, mennyit alszol így, utána átlagold az napok eredményét, és hazaérve ezt próbáld megcélozni.

  4. A drasztikus módszer
    Nehéz és kicsit brutális, de hatásos. Vedd vissza drasztikusan az alvás idejét öt órára, majd kezdd el növelni először egy, majd 6 óra után fél órákkal minden egyes nap, egészen addig, amíg kipihenten nem kelsz, és az egész nap folyamán energikus nem maradsz! Csak úgy működik, ha minden este ugyanakkor fekszel le, a reggeli ébresztőnél pedig nem nyomsz rá a szundira.