„Először álltam úgy rajthoz, hogy nem rettegtem, hanem hittem magamban” - interjú Szántó Nelli Ironmannel

Szántó nelli,runellii,ironman,futóedző
Forrás: Hámori Zsófia

Hogyan kell nekivágni az Ironmannek? Min megy át az ember egy ilyen felkészülés alatt? Most, hogy Szántó Nelliben leülepedtek az érzések a július 1-ei, klagenfurti Ironman teljesítése után, mindezekről a témáktól beszélgettünk vele.

Nellivel kapcsolatban nem lehetünk elfogulatlanok, hiszen a RW Ébredj futóklubjának egyik edzője, hatalmas motiváció mindannyiunknak, egész egyszerűen imádjuk!

Futóedzőként dolgozik, és naponta 20-30 kilométert tesz meg a tanítványaival, van akivel egészen az első lépésektől kezdve ott van, és hónapokig csak sétál. Másokat a hegyen hajt végig és olyan tempókat hoz ki belőlük, hogy azt hiszik, arra nem is képesek. Gyerekkora az élsport világában telt, 8 éves kora óta triatlonozik, majd 18 évesen szállt ki a versenyzésből. A TF elfégzése után az lett a fő célja, hogy a lehető legtöbb emberrel szerettesse meg a sportot, és ezt olyan emberekkel is megtette már, akik korábban el sem tudták képzelni, hogy bármit is mozogjanak. Idén júliusban pedig egy nagy álmát váltotta valóra, és teljesítette az Ironmant (3900m úszás, 180km bringázás, 42km futás) 10:40 perc alatt.

Nelli az Ébredj futóklub edzője, minden csütörtük reggel találkozhatsz vele.
forrás: Hámori Zsófia
Nelli az Ébredj futóklub edzője, minden csütörtük reggel találkozhatsz vele.

Mikor fordult meg először a fejedben az Ironman gondolata?

8 éves korom óta triatlonozom, és 2015-ben és 2016-ban teljesítettem a féltávot. Az első után még lelkes maradtam, a második után viszont eldöntöttem, hogy nem hogy a teljes, de a féltávot sem fogom többet megcsinálni! Egyszerűen nem volt jó élmény. És, amikor beszélgettünk erről a távról, mindig el tudtam képzelni, hogy leúszok 4000m-t (amit gyerekként rendszeresen megtettem, akár egy edzésen is), vagy hogy letekerek 180km-t, de az, hogy maratont futok, az önmagában is hatalmas kihívásnak tűnt. Kellett az előző év, amikor jóval többet futottam, mint korábban, és sok versenyre is elmentem, és elkezdtem érezni, hogy képes vagyok rá... Öt maratont futottam az idáig vezető úton, és mind egy lépéssel közelebb vitt ahhoz, hogy elhiggyem, ez egy kezelhető táv, meg tudom csinálni, és amikor ez összeállt fejben, akkor kezdtem el játszani a gondolattal, hogy Ironmant szeretnék csinálni. Viszont a felkészülési időszak rengeteg lemondással jár, nem csak saját részről, de a barátok és a család részéről is, ezért az első dolog az volt, hogy a férjemmel beszéltük meg, hogy belevágjak-e. Egy hónapig gondolkodtam, és mivel a nevezés pár óra alatt telt be legutóbb a klagenfurti ironmanra, ahova menni szerettem volna, nem lett volna lehetőségem benevezni, ha nincs a Saucony Magyarország csapata, akik segítettek nekem ebben.

Edző nélkül készültél, hogyan épült fel a terved?

Az edzéstervemet magamnak állítottam össze. Természetesen kell egy keretterv, de hiszem, hogy az edzésterv azért van, hogy változtassunk rajta. A tanítványaimnak sem szeretek előre hónapokat megírni (nyilván a fontosabb részei megvannak), hanem egy hétre előre, és a fejlődés alapján megyünk tovább. Úgy találtam ki, hogy 8 hónap lesz a tudatos felkészülés, amikor elkezdem beiktatni az úszást és a kerékpározást, de azért nem ennyi volt az egész, hiszen az azt megelőző években végig az alap állóképességemet erősítettem, vagyis napi 20-30km futásról vágtam bele. Egyébként sokat adott volna egy edző a teljesítményemhez, de a bizonyítási vágy mellett volt egy olyan célom is a felkészüléssel, hogy teszteljem, edzőként hogyan tudok felkészíteni egy versenyzőt erre a távra. Inkább pszichológiailag nehéz ez, hiszen magamat kellett ostoroznom, viszont, mint edző, jól szerepeltem, azt gondolom: mert reálisan tudtam látni magam. Például felírtam egy időt, amit szerintem az edzettségi állapotom szerint hoznom kellene (félretéve a vágyaimat és a kishitűségemet is), ez 10:43 perc volt, a valós időm pedig 10:40 lett. De egyébként elkezdtem az 575 triatloncsapattal úszóedzésre járni, hogy ott meglegyen az a fajta motiváció, hogy hajnalban képes legyek elmenni az edzésekre fáradtan is. Mert, ha tudom, hogy egy csapat vár, akik mindannyian erőt vettek magukon és felkeltek, akkor nekem is könnyebb!

Ha végignéztem a verseny napján az Instagramot, azt láttam, hogy rengetegen gondolnak rád, és szurkolnak neked, ez milyen érzés volt?

Talán ez az, amiért a leginkább megérte megcsinálni! Amikor elkezdődött ez az egész álom, azt hiszem, a szűk baráti körömön kívül nem sok embert érdekelt, hogy mit csinálok, a végére pedig ott volt 6000 követő, akik közül rengetegen írtak üzeneteket is ismeretlenül, hogy gratuláljanak.

Döbbenetes mennyiségű üzenet érkezett vadidegenektől. Elképesztő érzés, amikor olyan üzeneteket kapok, mint pl.: "miattad mentem el edzeni", "amikor fel akarom adni, eszembe jutsz és megduplázom a távot"...stb. Ha csak pár embert motiváltam arra, hogy menjen el sportolni, vagy merjen tenni az álmaiért, már teljesen megérte!

Nagyon kellett ez a verseny az önbecsülésednek…

Igen, gyerekkorom óta van egy harcom magammal, hogy mennyire vagyok (voltam) jó sportoló, és amikor 18 évesen kiszálltam olimpiai kerékpáros kerettagként az élsportból, csupa kétellyel voltam tele, és nem voltam kicsit sem büszke magamra. Sokat gondolkodtam azon, mi lett volna, ha? Lehettem volna világszinten is elismert sportoló? Mi van, ha akkoriban minden támogatást megkapok ehhez? Mi lett volna, ha nem kell egyetemre járni a sport mellett? Lett volna bennem több? Így bár jelenleg a munkát természetesen nem tudtam kiiktatni az életemből, mindent bevetettem, hogy a felkészülésem a lehető legjobb legyen: voltam több teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton, jártam pszichológusnál, szakember állította össze, hogy milyen táplálék-kiegészítők kellenek. Így élsportololói szellemiséggel, de az amatőr mezőnybe készültem. Nyilván, amikor az embernek dolgoznia kell, akkor a megfelelő regenerációs idő nem mindig fér bele, de amit tudtam, megtettem, kihoztam a maximumot a helyzetből!

Hogyan lehet a felkészülést összeegyeztetni a párkapcsolattal?

Nagyon sok problémát látok azzal kapcsolatban, hogy valaki elhatározza, hogy Ironmant akar csinálni, de ezt saját döntésként éli meg, és nem úgy gondolja, hogy a párjának is döntési joga van benne. Ezzel az a gond, hogy a pár részéről is sok türelmet és odaadást igényel: csak akkor érdemes ebbe belevágni, ha egy olyan társa van az embernek, mint nekem, aki képes áldozatot hozni és feltétel nélkül támogatni. Ha azt éreztem volna, hogy a férjem bizonytalan, akkor be se vállalom, mert ez az egész kettőnk harca volt. Nagy szerencsém van vele! És tudni kell leállni is, mert ilyenkor könnyen elkap a gépszíj, és elfelejtjük, hogy van egy társunk, aki most éppen segítőszerepben létezett, de aztán ki kell egyensúlyozni a kapcsolatot. Nagyon hálás vagyok neki!

Miben segített a sportpszichológus?

Kiderült, hogy nagyon kishitű és áldozatkész személyiségem van, például versenyeken is volt olyan, hogy mondjuk elengedtem valakit csak azért, mert tudtam hogy neki az a fő versenye, és "milyen rosszul eshet neki, hogy én egy edzőversenyen lehagyom" vagy mondjuk "az nem lehet, hogy nála jobb vagyok". Gyakran, amint megláttam a mezőnyt, bekategorziáltam magam, hogy hol fogok végezni, pedig miért ne lehetnék ezúttal én a jobb azoknál, akiket eddig jobbnak tartottam? Azért is vagyok most nagyon büszke a 4. helyemre, mert én ezért hihetetlenül küzdöttem, és mindent megtettem. Egészen végig nem akartam elengedni a 3. helyet, és úgy is értem célba, hogy azt hittem, meglett (Nelli 1 perccel csúszott le a dobogóról - a szerk.). Az csak a szépséghibája a történetnek, hogy nem lettem dobogós, mert arra nagyon büszke vagyok, hogy tudtam érte küzdeni! Egyébként amatőr sportolóknak is szívből ajánlom a pszichológust, mert ha elhiszed magadról, hogy meg tudod csinálni, akkor az bizonyítottan rengeteget dob a teljesítményeden. Illetve, amikor jön a holtpont csupa negatív gondolattal, akkor könnyen egy olyan spirálba jutsz be, aminek hatására stresszhormonok termelődnek, ezek pedig blokkolnak abban, hogy kihozd magadból a maximumot. És ezt én is most tanultam meg jobban kezelni! Ha viszont magabiztos vagy és boldog, a hormonjaid abban segítenek, hogy jobb legyél.

Probléma volt, hogy rettegtem attól, hogy sokan követik majd a versenyt, nagy rajtam a nyomás, túl sokat várnak tőlem az emberek, és csalódást fogok okozni. Erra azt mondta Dr. Lénárth Ágota sportpszichológus, hogy "Stop! Igazából te már példakép vagy azzal, hogy megmutattad az embereknek, mennyi mindent kell megtenni a célokért. A vége valójában nem számít, mert keményen dolgoztál!"

Azt már többször elmondtad, hogy régen nem szerettél futni, azóta viszont futóedző vagy. Minek tartod magad: futónak vagy tiratlonosnak?

Mindig is triatlonistának tartottam magam, és ezzel volt a legnagyobb harcom, hogy szerintem sosem tettem le semmi emlékezeteset a sportban. Egyébként kerékpárosként voltam igazán erős, és a futószám ment a legrosszabbul. Érdekes, most a három szám közül a bringa ment a leggyengébben, és ha a felkészülésemen egy dolgot kellene javítani, az az lenne, hogy többet ültem volna bringán. De hát munka és magánélet mellett nem mindig jön össze úgy minden, ahogy szeretnénk. Futónak még mindig nehézkesen tartom magam, inkább egy olyan ember vagyok, aki megszeretett futni. Már nem úgy szállok le a bicikliről, hogy rettegek a harmadik számtól, hanem mosolyogva kezdek el futni. Az úszás az egyedüli szám, ahol kevesebbet tettem bele, heti 1-2 edzésem volt, de ha többet is edzem, összességében minimálisan lehettem volna gyorsabb. A versenyen sem viselt meg, jól sikerült, és ez magabiztosságot adott a táv hátralévő részére.

Mi volt a legnagyobb tanulsága a versenynek?

A saját kis harcomat meg tudtam vívni. Megtanultam, mennyi minden múlik a mentális részen. Most álltam először rajthoz úgy, hogy nem rettegtem, hanem hittem magamban. Meg az, amit nagyon jól megtanított a sportpszichológus, az az imagináció. Le kellett rajzolnom a pályát, és minden részhez oda kellett írnom, hogy mi fog történni, „pl. itt megiszom az egyik zselét”, és aztán ezt minden nap le kellett játszanom fejben, hogy mire odaállok, már nem érjen meglepetés.

Mik a következő célok?

Van pár kedvenc őszi versenyem, azokon elindulok, de csak kedvtelésből. Most arra szeretném helyezni a hangsúlyt, hogy amit megtanultam a felkészülés alatt, azt át tudjam adni másoknak is. Nagyon sokat tanultam a mentális és fizikai felkészülésről is, edzőként rengeteget fejlődtem.

Hogy teltek a verseny utáni napok?

Egy teljes hétig nem csináltam semmit, kivéve a RW Ébredj futásra mentem el! Szerdára voltam a legrosszabbul, de nem az izmaim voltak fáradtak, hanem inkább a gyomrom. Nagyon jól esett a pihenés, szükség is volt rá persze. A hétfőt viszont nagyon vártam, és már előre bepakoltam az edzőcuccomat, mint egy kisiskolás, és alig vártam, hogy fussak a tanítványaimmal. Még nem vagyok teljesen "kész", azt hiszem, kell egy hónap a 100%-os regenerációhoz.

Ha valaki kacárkodik az Ironman gondolatával, mik azok a fontos dolgok, amit fontoljon meg?

1) Mindenképpen beszélje meg a családjával, vagy párjával, ha van, mert ha nem támogatják teljes mellszélességgel, sok konfliktus lehet, és ez nagyon megnehezíti az edzéseket. 2) Az időbeosztást is át kell gondolni alaposan, mert hétköznapokon is szükség van akár 3-4 órás edzésekre is. 3) Természetesen van egy anyagi vonzata is a történetnek, sok ráfordítással jár. 4) Mindenképpen törekedni kell a fokozatosságra, és ne egy év alatt akarjunk Ironmanek lenni!

De, ha minden klappol, akkor sok sikert kívánok, és rengeteg kitartást a felkészüléshez!

Tovább olvasok
Bőrápolási tippek téli szabadtéri futáshoz

A hidegebb évszakokban sem kell futógépre korlátoznod az edzéseidet, csak készülj fel rendesen.

A hosszú futás után egész nap csak aludnál? Ez áll a háttérben!

Ha épp olyan időszakodban vagy, amikor a hosszú fuáts után az egész napod ágyban fetrengéssel telik, olvass tovább...

Ezzel a módszerrel akár kétszer több kalóriát égethetsz futás közben

Több kalóriát szeretnél elégetni futás közben? Nem lehetetlen!

A hét befutói: 2019-es futó-újdonságok

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

5 gyakorlat és 4 ötperces edzésterv a kockás hasért, erős törzsért

Építsd be őket az edzéstervedbe, ha erősíteni szeretnél, vagy a stabilitásodon, egyensúlyodon, állóképességeden fejlesztenél.

1 hét nem futás 10 hét edzését teheti semmissé – így maradj formában a rohanós decemberben is

Tudjuk, tudjuk, nagyon feszített a december, és megeshet, hogy nem jut időd futni...

Így segít a kutyád abban, hogy jobb futóvá válj

Nem csak azzal segít sokat egy négylábú, hogy elmegy veled futni!

Miért fáj, mikor belélegzed a hideg levegőt futás közben?

Eljött a téli futások ideje, amikor kicsit több idő kell ahhoz, hogy rávedd magadat a szabadtéri mozgása.

Furcsa növényi tejek: borsó, krumpli, földimogyoró - Melyik a legjobb?

Mandula, zab, mogyoró - csak néhány alapanyag, amiből lehet alternatív tejet készíteni. Azonban, ahogy várható volt, egyre többféle megoldást találnak ki azok számára, akik kerülik az állati eredetű tejtermékek fogyasztását.

„Idén nem ment túl jól a futás, de attól még találtam benne valami szépet!”

Amikor lekezdesz futni, az eleje nehéz, de ha kitartó vagy, folyamatosan jönnek az eredmények, egyre messzebb és gyorsabban bírsz futni. Viszont egy idő után nem lehet csak fejlődni és fejlődni, mindig vannak visszaesések.

Kényszerpihenővel kezdődő alapozás, no de cserébe kis Szénás Kör finisher lettem

A sikertelen Piros 85 utáni néhány hetet pihenéssel töltöttem. A múlt héttel viszont elkezdődött az alapozás időszaka. Két számomra fontos futással indítottam. Az egyik egy 10 km-es tempófutás volt, a másik pedig egy oly régen várt kis Szénás Kör.

5 érv, amiért megéri rákattanni a hibiszkusz teára

Itt a hideg idő, ami egy jó ksi teázós időszak. Ha olyat keresel, ami egyszerre finom, és bővelkedik jótékony hatásokban, akkor a hibiszkusz tea a neked való!

Futás közben jelentkező fájdalmak - Mikor kell megállnod?

Honnan tudod, hogy melyik sérüléssel szabad tovább futni, és mikor kell inkább megállni?

Az alvás mennyisége arra is kihat, mennyire vagy hidratált

Azt mindenki tudja, az egészség szempontjából mennyire fontos a megfelelő mennyiségű alvás és a folyadékfogyasztás.

Mi a legkedvesebb dolog, amit egy futótársad megtett érted? - Olvasóink, kollégáink válasza

Rengeteg olyan történetet hallottunk már, ami arról szólt, hogyan segítették egymást a profi futók egy-egy versenyen. Mi viszont most arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóinknak, kollégáinknak milyen hasonló emlékeik vannak.

3 vegán palacsintarecept, hogy jól induljon a hétvége

A palacsintát nem lehet nem szeretni! Ráadásul ma már rengetegféle verziója létezik, egészségesebbnél egészségesebb és finomabbnál finomabb változatai vannak. Mi most három vegán palacsintát mutatunk.

A jó edző nem csak a fizikális fejlődésben segít, hanem lelkileg is támogat

Számomra lelkileg legalább annyit (vagy többet is) ad az edzőm, mint a teljesítményemben.

Ez történik a testeddel, ha kihagysz egy főétkezést

Későn keltél, ezért nem volt időd reggelizni, ebédidőben pedig még a tárgyalóban ültél. Munka után még elmentél futni, onnan pedig egyből az ágyba ugrottál. Ismerős a történet?

Aggódnod kell, ha ropognak az ízületeid?

A bokád, vállad, térded időnként furcsa hangokat ad? Mozgás közben úgy recsegsz-ropogsz, mint egy régi lemezjátszó? Mutatjuk, mikor kell komolyabb problémára gyanakodnod, és mikor számít ártalmatlannak az ízületed hangja.

"A futás nemcsak a testem megmozgatására alkalmas, hanem a mentális jóllétemhez is nélkülözhetetlen"

A minap anyuka ismerőssel beszélgettem a futásról. Ő nem fut, így a kérdés ilyenkor általában mindig az: mikor van erre időm?! Pláne általában heti ötször, pláne több órás futásokra, pláne hétvégi versenyekre?!

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában.

Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet.

Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet.  Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

RUNNER'S WORLD 6 LAPSZÁM

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem