futás,sprint,kezdők

Szabad kezdőként sprintelni?

Forrás: Getty Images
Olvasónk túl hamar kezdett el gyorsító edzéseket végezni, így gyorsan be is gyűjtött egy sérülést. Lőrincz Olivért kereste meg a problémájával.

Az alábbi kérdés érkezett szakértőnkhöz, Lőrincz Olivérhez:

Tisztelt Lőrincz Olivér!

Idén elkezdtem futni, salakos pályán futottam 3 kilométert és néha rövidebb sprinteket is hetente többször, majd a 4. alkalom után szúró fájdalmat kezdtem érezni a combomban vagy a csípőmben. Másnap annyira fájt, hogy ülőhelyzetben is egész nap fájt a lábam és ki is sugárzott. Nagyjából 1 hónap alatt gyógyult meg, amivel már tudok megint futni, de szinte minden futás után még érzem, hogy fáj, főleg sprinteknél. Mi lehet a probléma, illetve valami gyógymód vagy örökre már ezzel a kellemetlenséggel kell futnom?

Köszönöm!
Roland

Kedves Roland!

Egy ilyen probléma diagnosztizálása és gyógyítása orvosi feladat, javaslom keress fel egy szakembert személyesen, ha még továbbra sincs rendben a lábad. A futás a tartórendszert komolyan igénybe vevő sport, hisz minden lépésnél a testsúly többszörösét tartják a lábak. Kezdőknél nagyon fontos a fokozatosság, amiben a sprintelés nem fér bele. Túl intenzív inger a még felkészületlen izomrendszerre, ebből ahogy nálad most, könnyen alakulnak ki sérülések. Teljesen kezdőknél legalább 4-6 hét futást követően szoktunk javasolni gyorsabb betétek edzésbe integrálását, ezt is fokozatosan intenzitás emeléssel. Az első gyorsabb, lendületesebb ilyen szakaszoknál az irány az elméleti 10 Km tempóval indítva és haladunk az ennél gyorsabb sebesség felé a további edzéseken. A maximális intenzitású sprinteknek hobbi szinten sokkal nagyobb a probléma lehetősége, mint amennyi hozadéka van, így nem, vagy alig alkalmazzuk. Hasznosabb és biztonságosabb gyors edzésfeladat, a 80-90% erőbedobású gyors futás, amilyen tempóval akár 400-800m-t is le bírsz futni. Mindenekelőtt most gyógyulj meg teljesen és ezeket utána, fokozatosan kezd el!Jobbulást, hajrá!

Lőrincz Olivér
Plandurance

TE IS KÉRDEZNÉL?

LŐRINCZ OLIVÉRNEK IDE KATTINTVA TEHETED FEL A KÉRDÉSEDET, A TÖBBI SZAKÉRTŐNKET PEDIG ITT TALÁLOD!