alkohol,maraton,futás

Ihatok alkoholt, ha maratonra készülök?

Forrás: Getty Images
Nem vitás, hogy kőkemény dolog felkészülni a hosszabb távokra: nem csak edzéssel, de a megfelelő étkezéssel is kell foglalkoznod mondjuk egy maraton előtt. De mi a helyzet az alkohollal?

A maratoni felkészülés egyet jelent a hónapokig tartó lemondásokkal is: a felkészülés idején érdemes szigorúan figyelni a táplálkozásra, ebbe pedig nem csak az ételek tartoznak bele, hanem az alkohol is.

Az alkohol ugyanis elvonja a folyadékot a szervezetből, vagyis dehidratál, és hatással van az éjszakai alvásra is. Ezért egyet mindenképp érdemes tudnod:

hosszú futás vagy verseny előtti napon ha lehet, semmiképp se fogyassz alkoholt!

Szerencsére a szakértők szerint szó sincs arról, hogy a felkészülés alatt semmiképp sem hajolhatsz el néha: igenis belefér a felkészülés alatt is egy pohár sör vagy egy kis bor, de csakis akkor, ha másnap nem készülsz nagyon megterhelő edzésre.

Ha azonban képtelen van megállni, és pár pohár ital mégis lecsúszik a nagy nap előtti este, akkor egy dolgot jegyezz meg: inni, inni, inni, természetesen vizet! A folyadékpótlás ugyanis ilyenkor kiemelten lényeges dolog.

maraton,futás,alkohol
Forrás: Getty Images

Mi történik, ha futás után iszom alkoholt?

Semmi gond sincs azzal, ha a futóverseny végén lecsúszik egy pohár a kedvenc italodból. Az Amerikai Sporttudományi Főiskola kutatásai szerint az alkoholfogyasztás után megnövekszik a vizeletmennyiség, a verseny alatt pedig eleve sok víz és ásványi anyag ürül ki a szervezetből, így a folyadékpótlást tartsd szem előtt! De figyelj arra is, hogy például a vörösbor könnyen okozhat gyomorpanaszokat, gyomorégést, így ilyenkor a sör a legjobb opció, mert ez sokkal kíméletesebb a szervezettel.

De van még egy dolog: ne feledd, ha tényleg odatetted magad a felkészüléskor, és kizártad az életedből az italokat, akkor a verseny után sokkal alacsonyabb az ingerküszöböd, így a kevesebb ital is könnyen a fejedbe szállhat. Igyál mellé sok vizet, és tankolj fel ételekkel is!

Másnaposan futni?

Felejtsd el, ha ugyanis ez a probléma áll fenn, akkor komolyan dehidratált vagy, így pedig ha még keményen terheled is a szervezetedet, akkor megnő a sérülések esélye, ráadásul finoman szólva sem fogod élvezni a futást. A kulcs persze itt is a folyadékpótlás, de a legjobban akkor jársz, ha a futás előtt tényleg mértékletes vagy az alkohollal!