saras vádli,csípő,futósérülés

Ezt jelenti, ha a saras lesz a vádlid futás közben

Forrás: getty images
"Pocsolyába léptem", vagy "Saras terepen futottam" - hangozhat el a nyilvánvaló válasz erre a kérdésre. Azonban sok esetben nem a rossz terepviszonyoknak köszönhető az, hogy saras lesz az alsó lábszárad, hanem annak, hogy nem figyelsz oda kellőképpen a tartásodra.

Mutatjuk, pontosan mire utal az, ha saras lesz a vádlid futás közben:

A vádlin lévő sárfoltok leggyakoribb oka, hogy gyengék a farizmaid, így nem tudják megfelelően stabilizálni a lábfejedet abban a pillanatban, amikor a talajon van. Ha a nagy és a középső farizom nem aktivizálódik kellő mértékben, a tartásoddal lesz probléma, ráadásul más izmok veszik át a terhelést. Ez a két dolog pedig könnyedén sérüléshez vezethet, ezért sem árt figyelni az intő jelre.

A saras vádli másik oka pedig a csípődnél keresendő: előfordulhat, hogy amikor felemeled a lábadat a talajról, a csípőd nem marad egyenes, hanem kissé hátrafordul, hogy még nagyobb erőbedobással tudj elemelkedni a talajról. Ennek hatására viszont nem megy jobban a futás, sőt, inkább értékes energiát veszítesz.

Mivel küszöbölheted ki ezeket a problémákat?

A legjobb, ha figyelsz arra, hogy futás közben a köldököd mindig egyenesen előre nézzen - így biztos lehetsz abban, hogy a csípőd nem fordul el. Érdemes lehet dolgoznod a csípőd körüli izmok rugalmasságának fejlesztésén, erősítésén is, a legfontosabb ebben az esetben a farizmok erősítése.

A váltott lábbal végzett guggolás, merevlábas felhúzás és a csípőemelés például szuper gyakorlatok, amik segítenek megerősíteni a középső farizmot is, mely a medence stabilitásáért felel.

Olvasnál még a témában?