"A város utcáinál nincs jobb edzőterem!" - ismerd meg a Budapest Running Projectet!

Ha a közösségi oldalakon figyelemmel követed a magyar futóéletet, biztosan belebotlottál már a Budapest Running Projectbe, aminek célja, hogy csapattá formálja a lelkes budapesti futókat, és nem mellesleg bejárják a főváros legszebb helyeit.

Ha a közösségi oldalakon figyelemmel követed a magyar futóéletet, biztosan belebotlottál már a Budapest Running Projectbe, aminek célja, hogy csapattá formálja a lelkes budapesti futókat, és nem mellesleg bejárják a főváros legszebb helyeit.

Megkerestük Fazekas Csillát, a mozgalom kitalálóját, hogy meséljen egy kicsit a Budapest Running Projectről!

Kép
Kép


Hogyan indul el a Budapest Running Project?
10 évig külföldön éltem különböző országokban, és amikor március elején hazaköltöztem New York-ból, azonnal tudtam, hogy szeretnék egy futó csoportot indítani. Hiszek abban, hogy a város utcáinál nincsen jobb edzőterem, így két éve csakis szabadtéri edzéseket végzek. Abban is hiszek, hogy többen együtt erősebbek vagyunk, és sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek, amikor csoportban edzünk. A cél, hogy kihozzuk egymásból a maximumot. Ráadásul így Budapestet is újra felfedezhettem annyi év után!

Kép


Te találod ki, hogy mennyit és hol fussatok? Hogyan állítod össze az aktuális útvonaltervet?
Az edzésterv most még nem szigorú, és próbálom hasonlóan elkészíteni minden hétre. Egyelőre négy futást szervezünk hetente; hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton. Ezt idővel szeretném ötre felvinni. Jelenleg nincsen gyorsasági edzésünk, de minden jó futó tudja, hogy anélkül nehéz fejlődni, szóval a közeljövőben tervezem azt is hozzáadni az edzéstervünkhöz. Hétköznapokon az átlag táv általában 7-9 kilométer között van, és a szombatiak mindig hosszú futások, amik minimum 15km-esek. Hamarosan belekezdünk egy maraton tréningbe, ami azt jelenti, hogy a szombati kilométerek akár felmehetnek 35-ig is. Ami az útirányt illeti, azt változatosan készítem el. Nagyon fontos, hogy a város különböző részeit fedezzük fel, és hogy mindig meglepjük a testünket valami újjal. Ma egy kis Budai vár, holnap a lapos Pest. Egy útvonal szerkesztő applikációt használok, és annak segítségével minden egyes kanyart, lépcsőt előre tudok, így pontos információval várom a lelkes futókat.
Kik futnak veled?
Mivel tíz évig külföldön éltem, a magyar ismerőseim száma elég limitált, na meg azon belül a futóké pláne. Nulláról kezdtem, és teljesen vakon. Nyitottam egy oldalt az Instagramon, Twitteren, Facebookon és Meetupon a Budapest Running Projectnek. A közösségi oldalokon a hashtagek segítségével elkezdtek megtalálni mások, és már a legelső meghirdetett futásunkra is eljöttek páran, akik a mai napig visszatérnek… Sőt, ott vannak minden alkalommal! Egyre több itt élő külföldi is megtalál, aminek nagyon örülök, hiszen a futók ugyanazt a nyelvet beszélik mindenhol. Voltak már többen is, akik csak vakációzni voltak Budapesten, és csatlakoztak hozzánk egy-két futásra. Kiemelnék egy kedves török futót, aki egyenesen a reptérről jött találkozni velünk. Két órával landolás után már a Szépvölgyi úton futott a helyiekkel, ez aztán az elszántság!

Kép


Mikor kezdtél el futni?
A futó karrierem egyébként még gyerekcipőben jár, három éve kezdtem el futni. Sosem gondoltam volna, hogy a futás ilyen kapukat fog megnyitni előttem. Az első pillanatban beleszerettem az érzésbe, és csupán pár hét futás után már heti 3-5 alkalommal edzettem. Ez persze azóta kinőtte magát, és néha szó szerint könnyes búcsút kell vennem a futócipőmtől, hogy kivegyek EGY kötelező pihenőnapot.
Mit jelent számodra a futás?
A futás az életem egyik legfontosabb része, de most már nem csak a saját sztorimat írom, hanem a közösségét is! Minél nehezebb, én annál jobban akarom! A futás az, amihez visszatérek minden egyes nap, és készen állok jobban és keményebben edzeni. Ezzel fekszem, és ezzel kelek.

KépMiben más a New York-i futóélet, mint a hazai?
New Yorkban fizikailag is nagyon megterhelő munkám volt, és amellett hatalmas motivációt kellett találnom arra, hogy heti 4-6-szor nekivágjak a városnak a futócipőmben. Legtöbbször kevéske alvás után, egy banánnal a hasamban nyomtam le számomra (elsőre) hihetetlen edzéseket. De így tanítja meg az ember a testét arra, hogy amikor azt hiszed, hogy nem lehetséges, akkor is az! New Yorkban tagja voltam a Nike Running Clubnak, akikkel együtt futottam heti ötször. Fantasztikus közösségnek lehettem részese, akikkel nem csak barátok lettünk a hosszú futások alatt, hanem családdá váltunk. Rengeteget tanultam a futásról, de legfőképpen saját magamról. A futás új értelmet nyert, amikor felfedeztem mekkora csodákra képes az “urban running” mozgalom. Az energia, amit adott a mai napig bennem ég. Ezt a tüzet hoztam magammal, és ebből a lángból épül fel a Budapest Running Project.
Ha te is szeretnél csatlakozni Csilláékhoz, keresd az Instagramon a @budrunningprjct-et!

Játssz a társaddal futás közben!

Amerikában van egy játék, „Would you rather” a neve, melynek lényege, hogy a kérdésben feltett két opció közül kell kiválasztani azt, amelyik szimpatikusabb.

Az ünnepek alatt fuss kevesebbet, figyelj a családra jobban!

Mindjárt itt a karácsony. Az ősz elrepült és már talán kezdetét is vette a nagy hajtás.

Tíz furcsa tény a futókról

Különös fajta a futó, az biztos. Sebtapaszt teszünk a mellbimbónkra, nyíltan beszélünk arról, sikerült-e már aznap wc-re mennünk, és önszántunkból kimegyünk a hőségbe vagy a fagyba, hogy fussunk egy csomó kilométert.

Curry-s édesburgonyaleves

Mutatunk egy receptet, ami garantáltan felmelegít egy hosszú futás után!

Trükkök a futópadon: ne unatkozz!

A futópados edzés elég monoton lehet, de mutatunk pár trükköt, amivel kicsit izgalmasabbá teheted.

Előfizetés

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő 35%-os kedvezménnyel! Most 4 lapszám 3580 Ft helyett csak 2380 Ft-ért lehet a tiéd!

Csak 2380 Ft