Borítókép: A legtöbb futónak ennyi idő kell, hogy átélje a runner’s high érzést

A legtöbb futónak ennyi idő kell, hogy átélje a runner’s high érzést

Forrás: getty images
Egy új kutatás szerint a leggyorsabban az Y-generációs futónők tapasztalják meg a runner’s high érzését.

Bármennyire is nehezen indul a futás, ha közben megtapasztalod a híres runner’s high érzést, biztos, hogy euforikus hangulatba kerülsz. Egy kutatás pedig azt is meghatározta, hogy nagyjából hány percet kell ahhoz mozogni, hogy megtapasztald az élményt. A YouGov kutatásában 2000 felnőtt vett részt. Az eredmények alapján 8 perc 28 másodperc elég ahhoz, hogy átlendüljenek a holtponton és átéljék a remek érzést, mikor átlépik a teljesítőképességük határát.

Michael Cauldfield sportpszichológus szerint ezt egyébként naponta milliónyi futó megtapasztalja, a leggyorsabban viszont a nők jutnak el idáig - mindössze 9 perc 7 másodperc alatt. A férfiaknak 10 perc 20 mp kell ehhez.

A kutatásból az is kiderült, hogy az életkor is számít, hiszen a 18-24 éves nők 7 perc alatt megtapasztalták a runner’s high érzést. Az idősebb futóknak (35-44 közöttiek) legalább 12 percre van szükségük hozzá. Érdekes, de következő korcsoport tagjai közelebb estek a legfiatalabbakhoz, ugyanis a 45-54 évesek valamivel több, mint 7 perc alatt tapasztalták meg az érzést.

Ennek oka a kutatók szerint az, hogy az önmotiválás a 18-24 éves korcsoportban a legerősebb, ez a tulajdonság pedig fontos ahhoz, hogy a legnehezebb pontokon is átlendítsék magukat a futók.

Te megtapasztaltad már az érzést?

Olvasnál még a témában?