Borítókép: Ez igen! Az Antarktiszon döntötte meg a leggyorsabb mérföld rekordját ez a férfi!

Ez igen! Az Antarktiszon döntötte meg a leggyorsabb mérföld rekordját ez a férfi!

Forrás: runnersworld.com
Paul Robinson, egy ír elit futó, hófödte tájakon indult rekordot dönteni, lenyűgöző videó is készült róla.

Félúton járt élete legnehezebb másfél kilométerének teljesítése közben Paul Robinson, akinek ekkor elkeserítő gondolat fordult meg a fejében:

“Bakker, fogalmam sincs, hogy fogom ezt végigcsinálni. A lábaim remegtek, mint a kocsonya, ráadásul egy drón is ott zümmögött körülöttem. Muszáj, hogy sikerüljön, mert még egyszer nem fogok nekifutni.”

Mindez november 25-én történt az Antarktiszon, amikor a 26 éves futó megdöntötte a fagyos kontinensen történő leggyorsabb mérföld rekordját, 4:17.9-es időeredménnyel.

Robinson előző hét hétfőjén indult el Írországból és 3 napig utazott, mire eljutott a futása helyszínére. Az ötlet, hogy lefusson valaki 1500 métert a jeges terepen, egyébként Richard Donovan, ír ultrafutó fejéből pattant ki, aki minden évben meszervezi az Antarctic Ice Marathont. Robinson egyébként élete legjobb 1500 m-es futását 3:35.22-es időereménnyel teljesítette, de nem tudta visszautasítani a különleges ajánlatot.

Az amerikai RW-nek elárulta, hogy minden vágya indulni az olimpián, ugyanakkor azt is szerette volna, ha máshol is megmutatja képességeit és megismerik az emberek.

A távolságot négyszer mérték le GPS-szel a verseny előtt, Robinson pedig több más futóval együtt egy kis sátorfaluban lakott egészen a rajtig. Nem a hideg okozta neki a legnagyobb problémát, hanem a folyamatos napsütés, mert hiába próbálta kipihenni magát, nem nagyon sikerült neki. Az útvonala egyenes volt, tulajdonképpen egy hegytől kellett átfunia egy másikig. A futó 3 nadrágot és több réteg felsőt, valamint egy meleg dzsekit viselt bemelegítés közben, hiszen -10 fokban kellett teljesítenie a távot.

Forrás: runnersworld.com
“Szerencsére a hó nem volt túl mély, viszont sokkal jobban lecsapolta az energiámat, olyan volt, mintha homokban fztottam volna.”
mondta.

A rekorddöntést követő napon gyorsan el kellett indulniuk, mert óriási hóvihar közeledett. 3 nappal később pedig haza is ért, közben pedig megfogalmazódott benne a gondolat, hogy gyakrabban kellene hasonló versenyeket rendezni és a téli olimpiára is szuper versenyszám lenne az Antartikán való futás. Meglátjuk, mi lesz belőle!

Jöhet még egy kis motiváció?