Borítókép: Regenerálódj az Ultrabalaton utáni napokban ezekkel ételekkel!

Regenerálódj az Ultrabalaton utáni napokban ezekkel ételekkel!

Forrás: pexels.com
Ha te is körbefutottad hétvégén a Balatont, akkor azzal kezdjük, hogy gratulálunk! A következő napokban viszont nem árt jobban odafigyelni a táplálkozásra, hogy megfelelően regenerálódjon a szervezeted a kimerítő futás után!

A fehérje és szénhidrát bevitele mellett jó, ha odafigyelsz arra is, milyen vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztasz. Összegyűjtöttük, milyen tápanyagokra lehet szükséged ebben az esetben és megmutatjuk, milyen alapanyagokban találod meg őket.

C-vitamin

Fontos immunerősítő, emellett antioxidáns tartalmának köszönhetően segít megkötni a szabadgyököket, melyek az intenzív testmozgás után elszaporodnak a szervezetben.
Miben van? Citrusok, kivi, paprika és brokkoli.

Omega-3

Remek gyulladáscsökkentő, akár az ízületi fájdalmakat is képes csökkenteni. Emellett a bőr és a belső szervek egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik.
Miben van? Lazac, lenmag és dió.

Cink

A tested minden szövete tartalmaz cinket, ezért nagyon fontos a regeneráció szempontjából. Emellett segít az elfogyasztott zsírok és fehérje hasznosításában is.
Miben van? Osztriga, olajos magvak, csirke.

Antioxidánsok

Ha nem elég a C-vitamin, akkor a kivid mellé egyél antioxidánsban gazdag gyümölcsöket. Ezek ugyanis segítenek abban, hogy a szervezeted a sérült szövetek helyreállítására helyezze a hangsúlyt.
Miben van? Áfonya, meggy, aszalt szilva, gyömbér.

D-vitamin

Segít a gyulladás csökkentésében, emellett pedig fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában is. A kalcium felszívódásához elengedhetetlen.
Miben van? Halak, húsok, tojás, gomba.

Olvasnál még a témában?