Borítókép: Mennyire lehet pontos a pulzusmérő órád? Néha jobb kézzel mérni? Szakértőnk elmondja!

Mennyire lehet pontos a pulzusmérő órád? Néha jobb kézzel mérni? Szakértőnk elmondja!

Forrás: pexels.com
Fülöp Tibor szakértőnk elmagyarázza. A következő kérdést intézte hozzá olvasónk:

Kedves Tibor!

A pulzusról szeretnék kérdezni. December 10-én futottam a Budai Trail M-es távját, 1 óra 44 perc alatt (17 km, 527 méter szinttel) ahol a pulzusmérő szerint a maximumom 178, az átlag pedig 167 volt. Ezek jó értékek? 39 éves vagyok 65 kiló, általában heti egyszer futok 10 km körül, emellett 1-2 keresztedzést is beiktatok. Ez volt az első verseny ahol pulzust mértem mellkaspánttal. Egy-két edzésen tudtam még ezt az eszközt használni, ahol volt 200-as maximális pulzusom is. (Új az órám, eddig nem használtam pulzusmérőt). Mennyire lehetnek pontosak ezek az értékek? Ha tapintással számolok, az pontosabb?

Köszönettel:
Zoltán

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Kedves Zoltán!

A tapintással végzett pulzusmérés pontatlan. Az ébredési pulzusszám mérésére alkalmas, de a terhelési pulzus vizsgálatára nem annyira - egyrészt magas pulzusnál ha mondjuk 10 másodperc alatt 2 ütést elszámolunk, az 1 percre való beszorzásnál már 12 ütés lesz; másrészt ha megállunk mérni, akkor már nem a terhelést mérjük, hanem tulajdonképpen
a megnyugvást.

A pulzuskontrollhoz folyamatos, precíz, azonnali visszajelzésre van szükség. Ezt a legtöbb EKG-pontosságú pulzusmérő óra különösebb erőfeszítés nélkül tudja. Az olcsóbb modelleknél azonban előfordulhat, hogy időnként valami külső jel bezavar, és pillanatokra nagyon magas
értéket mutat.

Az egyén maximális pulzusszáma alapvetően adottság kérdése, általában a nagyon elterjedt, de egyáltalán nem pontos "220 mínusz életkor" képletnél magasabb értéket mutat, azonban van olyan is, akinek nem éri el az életkor alapján elvárhatót.

A terhelés alatti munkapulzus szintén egyéni, azonban az adottságok mellett jelentősen befolyásolja a fiatalkori sportmúlt, az aktuális edzettségi állapot, valamint egyéb külső és belső körülmények. Azt, hogy egy bizonyos pulzusérték alacsony vagy magas, csak az illető saját küszöbértékeinek és pulzuszónáinak ismeretében lehet jellemezni. Ezek meghatározására szolgál a teljesítménydiagnosztikai laborvizsgálat során alkalmazott laktátméréses lépcsőteszt, mely a energiaszolgáltató anyagcsere-folyamatok alapján különíti el az aerob és anaerob tartományokat. A pulzusszám alapján számolt zónák ezt a tényezőt nem veszik figyelembe, így - különösen az alapállóképességi tartományokban - tévútra vezethetnek.

További hatékony felkészülést és sikeres versenyzést kívánok!

NEKED IS VAN KÉRDÉSED TIBORHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!