Borítókép: Elsírta magát a Mom Sport ajándékán Zádor Ervin lánya

Elsírta magát a Mom Sport ajándékán Zádor Ervin lánya

Forrás: Dave Buranits

Az 1956. december 5.-én az olimpián melbourne-i vérengzésként híresült el az a magyar-szovjet vízilabda döntő ahol a két gólt szerzett Zádor Ervin fejét könyökkel verte véresre az orosz Valentyn Prokopov. A meccset ezt követően lefújták. A magyarok 4:0 győzelemmel szerezték meg az olimpiai aranyat. Zádor Ervin arcáról patakokban ömlött a vér, és a róla készült fotó bejárta a világot. A FINA masters VB-re az egész világról regisztráltak a versenyzők, a szövetség hivatalos közleményében ismerős neveket fedezhetett fel a szemfüles olvasó. Az Egyesült Államokban élő Christine Zador és Eric Zador is regisztrált a versenyre. Velük együtt érkezett bátyjuk Anthony, aki nem az úszás miatt tartott velük. Azért jöttek, hogy a masters vb-n való részvétellel Édesapjuk emlékének tisztelegjenek, és annak kívánsága szerint haza hozzák hamvait Magyarországra. Meglátogatták azokat a helyeket ahol apjuk felnőtt, és élt mielőtt elhagyta hazáját. Ittlétük alatt meghívást kaptak a MoM Sport 5 csillagos uszodájába, ahol a világbajnokság előtti edzéseiket folytatták.

Christine így reagált a meghívásra: „Nagyon köszönjük a lehetőséget, az jól jön, mert a VB előtt a hivatalos uszodákban mindig óriási a torlódás. Nyugodtabb körülmények között készülhetünk életünk egyik legfontosabb napjára.”

Az uszoda vezetője Buranits Ildikó a DigiSport stábjával kooperálva meglepetéssel várta a Zádor testvéreket a verseny előtti edzés egyikén.

Forrás: Dave Buranits

„Hőssé vált Édesapjukról készült molinót feszítettünk a medence mellé, azt gondolván, hogy a felkészülés utolsó pillanataiban extra erőt és energiát adhat a Zádor örökösöknek az apai jelenlét. Azt a pillanatot szerettük volna megörökíteni amikor Christine meglátja azt a melbourne-i olimpián készült fekete-fehér képet, amin vérző arcú édesapját kísérik ki a szervezők.”- mesélte a Mom Sport igazgatója.

„Nagyon tetszik Budapest, minden lépésemben érzem Apámat, aki élete utolsó pillanatáig nagyon sokat gondolt a hazájára. Most már megértem miért. Óriási nagy harcos volt, itt pedig az emberek szeretetén érzem, hogy nemzeti hőssé vált. Kint voltunk vízilabda meccset nézni, sehol nem tapasztaltam ilyen hangulatot, mint ami itt fogadta a játékosokat. Apám nagyon szerette a gyerekeket, sportlövő központot nyitott majd később visszatérhetett nagy szerelméhez a vízilabdához, ahol saját klubjában is gyerekeket edzett. Édesapánk mellett segéd edzőként dolgoztunk Eric testvéremmel együtt, nagyon sokat tanultunk tőle. Nem számítottam arra, hogy Apám képével fogadnak az uszodában. Amikor megláttam kitörtek belőlem a könnyeim, nagyon meghatódtam. Hihetetlen érzés volt úszni Apám képe előtt. Örökké emlékezni fogok a budapesti élményeinkre és arra, hogy milyen tisztelet övezi Édesapánk emlékét a saját hazájában. ”-

Szem nem maradt szárazon, a Zádor testvérek mellett a szervezők is meghatódtak. Eric és Christine az edzés után megkapta ajándékba a molinót, amely így a versenyen is velük lehet majd.

Forrás: Dave Buranits