Borítókép: Epres "pizza" futás után!

Epres "pizza" futás után!

Mark Bittman (táplálkozási témájú könyvek szerzője) megmutatja, mivel szokott feltankolni a reggeli futás után. A pita pizzák friss gyümölcsös dzsemmel a legjobbak. Az eperben ugyanis sok antioxidáns van, mely gyulladáscsökkentő hatású és még az izmok sérülését is segít helyrehozni. Elkészítés előtt kóstold meg az epret, mert ha érettet kapsz, még cukor sem kell hozzá.


Hozzávalók:

  • 4 db teljes kiőrlésű pita
  • 2 ek. olívaolaj
  • fél bögre langyos víz
  • 2 ek. cukor
  • 2 nagy marék eper vagy más bogyós gyümölcs
  • 1 kisebb marék pisztácia

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. A piták tetejét kenegesd meg az olajjal és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A vizet öntsd egy közepes edénybe és közepesen nagy lángon kezdd el melegíteni. Jöhet hozzá a cukor is, aztán forrald össze. Öntsd hozzá az epret és főzd 2-3 percig. Nyugodtan nyomkodd szét a gyümölcsöket és keverd meg gyakran. A dzsemet kanalazd a pitára és szórd meg a pisztáciával. Kissé nyomkodd őket a dzsembe, hogy ne égjenek meg a sütőben. 5-10 percre mehetnek a sütőbe, amíg aranybarnára pirul a pita széle. Vágd 4 szeletre mindegyik pitát és tálald melegen.
Tápérték adagonként:
Kalória: 378
Szénhidrát: 48 g
Rost: 7 g
Fehérje: 13 g
Zsír: 16 g