pihenőnap,pihenőnap hosszú futás előtt,hosszú futás előtt pihenőnap,hosszú futás

Pihenőnap hosszú futás előtt: A 3 legnagyobb előny, amit így megtapasztalsz

Forrás: getty images
Sokan pontosan fordítva csinálják, vagyis a hosszú futásuk után iktatnak be pihenőnapot. Azonban annak is megvan a maga előnye, ha te éppen az előtte lévő napon pihensz egyet.

Mik az előnyei annak, ha hosszú futás előtt tartasz pihenőnapot?

1. Csökkenhet az izomlázad

Ha borzasztó fájdalmakkal küzdesz, akkor jobb, ha nem futsz. Azonban egy pihenőnap után remek lehet egy lassabb tempójú hosszú futás, ami még segíthet is a regenerációban, hiszen fokozza a vérkeringést. Ebben az esetben azonban az is fontos, hogy ne feledkezz meg a nyújtásról.

2. Jobban fel tudsz készülni a hosszú futásodra

Ha mentális szempontból vizsgáljuk, mindenképpen van benne valami, hiszen fejben is fel tudsz készülni az előtted álló távra és talán motiváltabban is indulsz útnak egy nap kihagyás után. Az izmaidnak pedig bőven lesz idejük regenerálódni, ami fontos, hogy jól teljesíts, hiszen a hosszú futások a minőségi edzés fontos részét képezik.

3. A hétvége második napján is aktívabb lehetsz

Ha előtte pihentél, a hosszú futás után beiktathatsz keresztedzést, elmehetsz túrázni, vagy futhatsz egy rövidet, így a regenerációt is felpörgeted, és nem érzed úgy, hogy kárbaveszett egy napod, amin nem csináltál semmi értelmeset.

Természetesen egyénenként változó lehet, hogy kinél pontosan melyik módszer válik be, illeszthető be könnyebben az edzéstervbe. Ettől függetlenül érdemes kísérletezni, mert ahogy látod, a hosszú futás előttre időzített pihenőnapnak is megvan a maga előnye. És persze arról még nem is beszéltünk, hogy aktívan pihensz (például valamilyen keresztedzést végzel), vagy egyáltalán nem mozogsz. Próbálj ki több variációt és válaszd, amelyik a legjobban beválik, a lényeg csak az, hogy akkor pihenj, amikor a szervezetednek a legnagyobb szüksége van rá!

Olvasnál még a témában?