térd,pfps

A térded a gyenge pontod? Erősítsd a csípődet!

Forrás: getty images
Az egyik leggyakoribb, futóknál jelentkező térdpanasz a PFPS, vagyis a patellofemorális fájdalom szindróma. Sokat tehetsz annak érdekében, hogy megelőzd ezt a problémát!

A térdkalács alatti ízület fájdalmával járó panasz elég kellemetlen, egy kutatás szerint pedig a csípőnél keresendő a probléma oka.

A szakértők szerint ugyanis abban a pillanatban, amikor az egyik láb érinti a talajt, a csípő külső részén lévő izmok aktivizálódnak, hogy megakadályozzák azt, hogy eldőlj. Ha viszont ezek az izmok nem elég erősek, a láb kompenzál, emiatt pedig a térdet éri több terhelés. A PFPS-es betegek nagy részénél az orvosok a csípő környéki izmok erősítését ajánlják. A Calgary Egyetem kutatói szerint pedig tényleg ez az egyik leghatékonyabb megoldás: PFPS-sel küzdő futókat arra kértek, hogy három héten keresztül végezzenek csípőerősítő gyakorlatokat. Az időszak végére amellett, hogy erősebb lettek, a térdízületük fájdalma is csökkent.

Érdemes lehet tehát neked is csípőerősítő gyakorlatokat végezned, ha hasonló panaszokkal küzdesz. Az egyik legjobb a gumiszalagos séta oldalra:

Tegyél egy gumiszalagot az alsó lábszáradra, a térdedet enyhén rogyaszd be és lépkedj 20 lépést jobbra, majd ugyanennyit balra. Ha nehezíteni szeretnél, akkor húzd feljebb a gumiszalagot.

Olvasnál még a témában?