Borítókép: Paradicsom, a táplálkozás kincse

Paradicsom, a táplálkozás kincse

Végre szezonja van a paradicsomnak. Már nem kell konzervet használnod, vagy sokáig keresgélned, hogy édes, lédús, tápanyagban gazdag zöldséget kapj. De miért is érdemes fogyasztanod?



Feltölt tápanyagokkal


A paradicsom gazdag C-vitaminban és sok fitotápanyagot tartalmaz, melyeknek a neveit kimondani felér egy nyelvtörővel (likopin, tomadidin, eszkulozid). Antioxdinás és gyulladáscsökkentő hatása van, ezért segít megelőzni a szívbetegséget és a rákot is.

Csontépítő


A likopin fontos szerepet játszik a csontjaid egészségének megőrzésében. A University of Toronto kutatói szerint csökkentheti az ásványianyag-veszteséget.

Szívvédő


Egy új kutatás szerint azoknak, akik naponta 2 paradicsomot ettek 1 hónapon keresztül, nőtt a HDL koleszterin szintje a szervezetükben. Egy másik tanulmány szerint pedig a vörösborhoz hasonlóan megakadályozza, hogy a vérlemezkék összetapadjanak.

Rák ellenszer


A férfiak csökkenthetik a prosztatarák kialakulsának kockázatát, ha paradicsomot esznek, hiszen a bennük lévő alfa-tomatinok és likopin megtámadja a rákos sejteket. A nők pedig a mellrák ellen védekezhetnek vele.