terepfutás,könnyű terep,panorámakör

Budapest egyik legnépszerűbb terep tizese: a panorámakör

Forrás: Getty Images
Ezen az útvonalon azok is bátran elindulhatnak, akik kevés terepes gyakorlattal rendelkeznek, vagy nem kedvelnek túl sok szintet a lábuk alatt.

A panorámakörhöz rengeteg sztorim van az elmúlt 12 évből. Például amikor először futottam rajta - talán 2007-ben - eltévedtem a Határ-nyeregnél, egyszerűen, mert nem ismertem az útvonalat. Pár évvel később itt találkoztam először vaddisznókkal, futottam lassan, futottam tempósan, futottam sötétben és világosban, glatt jégen és hóban, csapatban és kutyával, futottam már hosszút is a panorámakörön, nevezetesen négyszer mentem körbe egyetlen edzés során. (Apropó nagyobb esőzések után a panorámakörön futni kínszenvedés, mert egy darabon az agyagos talaj szétázva futhatatlanná válik még a legjobb cipőben is!)

A panorámakör a Hármashatár-hegyet megkerülő útvonal, amely lényegében szintben halad, pár rövidebb emelkedő emlékeztet csupán arra, hogy terepről van szó, no és a talaj, amelyet nyilván föld borít és nem aszfalt. A hegy egyik leglátogatottabb útvonaláról van szó, alig van napszak, amikor ne futnánk össze valakivel.

A kiindulási pont a Fenyőgyöngye vendéglő parkolója, ahonnan egy darabon az Országos Kéktúra (OKT) útvonalán halad az út a Hármashatár-hegy csúcsa felé. Itt még lehet futni nagyjából 1 km-en keresztül aszfalton is, de persze az azzal párhuzamosan haladó erdei út sokkal izgalmasabb. Talán ez a kilométer az útvonal legnehezebb szakasza, mert végig emelkedik, az első néhány száz méteren igen meredeken. De ha ezt leküzdötted, a további részek kellemesek, dimbes-dombosak, megfelelő napszakban (a reggeli órákban) végig árnyékos.

terepfutás,panorámakör,könnyű terep
Forrás: Getty Images

Az OKT rövid szakaszáról a zöld kereszten folytatódik a kör, egy sorompóval lezárt betérőtől jó darabon szinte teljesen sík, jól futható. A fák között közben ki-ki lehet pillantani Óbuda látképére, télen, amikor nincs lomb a fákon, jól belátható az egész vidék. Az elmúlt években két helyen egy-egy kilátóterasz is épült fából. Ez az egyik legzsúfoltabb szakasz, ha hétvégén, napközben mész, sok kirándulóval, sétálóval, kutyással és bringással fogsz találkozni. A zöld kereszt a zöld sávban folytatódik a Farkas-toroktól (a zöld jelzés meredeken fentről fut az útvonalba). Egészen a Virágos-nyeregig a jelzés nem is változik.

A Virágos-nyeregtől balra felfelé kell tartani, innen egy darabon a sárga sávon folytatódik az út, amely egyben bringajelzéssel is ellátott, sőt a sárga gyöngysor jel is megjelenik. Ezen, tehát a sárga gyöngysoron kell a Hidegkúti repülőtér felett szintben futó útvonalon a Határ-nyeregig eljutni. A látkép itt egészen kitisztul, a Budai-hegység környező csúcsai jól láthatóvá válnak. Például a János-hegy az Erzsébet-kilátóval, vagy a Nagy-Hárshegy a szintén jellegzetes fa kilátójával. A reptéren sétáló kutyások, a Vörös-kővár csúcsán gyakorló siklóernyősök, a montisok olyanná teszik a vidéket, mintha valamilyen szabadtéri sportfesztivál zajlana erre. A reggeli órában lovasok is előszeretettel járják ezeket az ösvényeket.

A Határ-nyeregtől ismét az Országos Kéken folytatódik a kör, ami egyben vissza is vezet a kiindulási pontot jelentő Fenyőgyöngyéhez. Útközben azért még az Árpád-kilátóhoz érdemes felkaptatni, Budapest belső kerületeinek látképét lehet megcsodálni a kilátóból, a reggeli órákban nagyon szép fények kísérik a látványt.

futás kutyával,terepfutás,könnyű terep,futás melegben
Vanda kutyámmal is többször futottunk már a panorámakörön. Ahogy melegszik az idő, neki is viszek vizet.

A panorámakörnek többféle verzióját futják a terepen edzők. Ez a leírás a hosszabb, 10 km-es kör, azonban létezik egy 9 km-es is, néhány levágással és az Árpád-kilátó kihagyásával lehet rövidíteni, de az elhanyagolható különbség miatt sok könnyítést nem nyerünk úgy. S persze szokták visszafelé is futni. A rövid változat útvonala egy korábbi edzésemnél, itt található.

Lényeges, hogy ezen a körön nincs vízvételi lehetőség, melegben érdemes legalább fél liter vizet magaddal vinni, enyhe időben zsebre tett kézzel is simán teljesíthető.

terepfutás,panorámakör,könnyű terep
Forrás: Getty Images

Ha szeretnél erősödni ahhoz, hogy jobban bírd a felfeléket, ezek a gyakorlatok neked szólnak!