táplálkozás,diéta,karantén

Ha nem akarsz meghízni a karantén végére: 10 tipp, hogy kordában tartsd az éhségedet

Forrás: Brooke Lark/Unsplash
Most, hogy a legtöbb ember otthon tölti a napjait, nehezebb lesz betartani az alapvető étkezési szabályokat, főleg úgy, hogy karnyújtásnyira vannak tőlünk az ételek.

Megosztok veled pár olyan dolgot, amire ha odafigyelsz, elkerülhető hogy a karantén végére a mérleg nyelve sokkal többet mutasson, mint előtte.

  • Személyes meggyőződésem, hogy minden a bevásárlásnál kezdődik. Bár most korlátozottak a lehetőségeink, ha a következőkre odafigyelsz máris tettél egy lépés az egészségedért:
    - Vásárolj minél több friss vagy mirelit zöldséget és gyümölcsöt
    - Válassz sovány fehérjeforrásokat: tofut, csirkét, halakat, tejtermékeket, tojást
    - A tésztákon túl egészséges szénhidrátokból is jelentős a választék: quinoa, bulgur, rizs, zabpehely, babfélék, hüvelyesek, édesburgonya
    - Rágcsálnivalónak chips helyett mogyorót, mandulát, kesudiót, napraforgómagot vegyél
    - Szerezz be gyógyteákat, ezzel nem csak az immunrendszeredet támogatod, de a folyadékfogyasztásodat is könnyebben tudod majd tartani
diéta,táplálkozás
Forrás: Ella Olsson/Unsplash
  • A reggel induljon egy tápanyagdús reggelivel: legyen benne fehérje, szénhidrát, minimális zsiradék és minél több zöldség. Tökéletes indítás például: 2 tükörtojás, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér és 2 marék saláta. Ha így indítod a napot, elkerülheted, hogy a nap további részében túledd magad.

  • A kávét próbáld meg reggeli utánra hagyni, mert ha közvetlen ébredést követően iszod, egy hamis telítettségérzéssel becsapod a szervezetedet és kevesebb reggeli fogsz enni.

  • Kerüld az állandó nassolást és két étkezés között, tarts legalább 2,5-3 óra szünetet. Ha megfelelően állítottad össze a főétkezések makróit (fehérje, zsír, szénhidrát) akkor nem érzed majd szükségét annak, hogy folyton rágcsálj valamit.

  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, mert egyrészt alacsony a tápanyagtartalmunk, másrészt a feldolgozottság által gyorsabban emelik meg a vércukorszintet, ami azt jelenti hogy hamarabb leszel elfogyasztásuk után éhes.

  • A tányérra minden főétkezés (főétkezés: reggeli, ebéd, vacsora) alkalmával kerüljön fehérje, szénhidrát, némi zsiradék és minél több zöldség. Fehérjék közül a legjobb választás: a csirke, a hal, a tofu vagy egy adag sovány sajt. A szénhidrátok közül rizst, bulgurt vagy édesburgonyát válassz. Zöldségből egy hatalmas adag salátát vagy párolt zöldséget is tegyél a tányéra.

  • Két főétkezés között pár szem olajos magot fogyassz gyümölcs kíséretében. Az olajos magok gyümölccsel való kombinálásával fogod elérni, hogy ne legyél farkaséhes a gyümölcsben található cukor elfogyasztása után egy fél órával.

  • Akarva, akaratlanul kevesebbet mozgunk, többet ülünk a gép előtt, a sporttevékenységek is korlátozódnak, ezért az anyagcserénk lassul. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, végezz minden nap min. 20 perc mozgást. Rengeteg online elérhető kurzus indult az elmúlt hetekben. Válassz olyat, amibe örömödet leled.

  • Figyelj a folyadékfogyasztásra is: napi 2,5-3 liter víz fogyasztását javaslom.

  • Facebook csoportomban rendszeresen osztok meg a karantén idején is gyorsan elkészíthető recepteket, csatlakozz és használd az ott összegyűjtött dolgokat, sőt ha van kedved, oszd meg a többiekkel: te hogyan tartod meg a formád a következő hetekben!