naptej

Így használd helyesen a naptejet, hogy elkerüld a leégést!

Forrás: getty images
Azt mindenki tudja, hogy a naptej használata kötelező szabadtéri sportolás közben - minden évszakban. Viszont bármennyire egyszerű is felkenni a napvédőt, a használatánál sokan elkövetnek egy hibát.

Londoni kutatók érdekes eredményeket publikáltak, ugyanis azt vizsgálták, pontosan mekkora védelmet nyújtanak a naptejek a használat során. Ennek alapján az 50 faktoros naptej egyszer felkenve 40%-ban véd, pedig többet is ki lehetne belőle hozni.

Mennyi naptejet kellene használni?

Ahhoz, hogy elérd a javasolt mennyiséget, nem mindig elég egy mogyorónyit a kezedbe nyomnod. Az arcodra egy 10 Ft-os méretű adag nyújt biztos védelmet, a tested többi részére pedig legalább egy felespohárnyi naptejet kellene kenned.

A legnagyobb hiba, amit a naptej használatánál elkövethetsz:

A másik fontos dolog, hogy a legtöbben csak egyszer kenik be magukat, pedig kétóránként ezt újra meg kellene tenni, hogy elkerülhető legyen a leégés.

“Ha nem ezeknek megfelelően használja valaki a naptejet, akkor teljesen mindegy, hogy hány faktorosat használ, az eredmény nem lesz maximális, és jelentősen nő a leégés kockázata.”
mondta Joshua Zeicher, amerikai bőrgyógyász.

Ezekre azért fontos odafigyelni, mert ahogy az UV-sugarak a naptejjel lekent bőrrel érintkeznek, fokozatosan csökkentik a termékben lévő, védelmet nyújtó anyagokat. Ha pedig sokat izzadsz, mert mondjuk futsz, akkor érdemes akár óránként, vagy még ennél is sűrűbben megismételni a naptej felvitelét.

Hogyan válassz naptejet futáshoz?

A legfontosabb, hogy minimum 30 faktorosat használj és ügyelj rá, hogy az UVA és UVB sugarak elen is védelmet nyújtson.Mivel futás közben izzadsz, az arcodra mindenképp stiftes naptejet használj, hiszen ez kisebb, egyszerűen magaddal tudod vinni, és nem folyik le olyan könnyen a bőrödről. Ha ezekre odafigyelsz és többször is bekened magad, nem lesz probléma!

Olvasnál még a témában?