puffadás

Mutatjuk, miért puffadsz, és hogyan szabadulhatsz meg tőle

Forrás: Getty Images
Ez történik a szervezetedben, ha futás után nagyobbnak érzed magad, mint előtte.

Veled is előfordult már, hogy futás után úgy nézett ki a tested, mintha hirtelen felszedtél volna 4-5 kilót? Nem vagy egyedül, rengetegen tapasztalnak ehhez hasonló érzést, úgyhogy utána jártunk, mi áll a dolog hátterében.

Amikor az emberek puffadásra panaszkodnak futás után, akkor nem arról van szó, hogy étel miatt érzik teltnek magukat, hanem általában az a helyzet, hogy levegővel vannak tele. A legtöbb esetben a vastagbélben gyülemlik fel a levegő, ami rendszerint rövid időn belül kiürül
nyilatkozta Daniel Freedberg.

Az is fontos persze, hogy milyen táplálékot viszünk be a szervezetbe futás előtt. Edzés közben a szervezet vért von el a gyomortól, amit aztán átcsatornáz az éppen dolgozó izmokba. Amennyiben nagyobb adag, zsíros ételt viszünk be közvetlenül futás előtt, nagyobb az esély rá, hogy az kellemetlen érzést okoz az igénybevétel után.

A kezdő futók értelemszerűen hajlamosabbak puffadásra, a gyomrot egyébként is edzeni kell, hogy bírja a futással járó fel-le mozgást. A szakemberek szerint a puffadást megelőzendő érdemes kerülni mozgás előtt a zsíros ételeket, a cukros italokat és a rostban gazdag táplálékokat. Érdemes inkább gyümölcsöt és keményítőben gazdag ételeket fogyasztani, mert ezeket könnyebben megemészti a gyomrunk. Fontos a megfelelő hidratáltság is, úgyhogy próbálj meg minél több vizet inni napközben.