motiváció

A motiváció szempontjából nem mindegy, mikor kezdesz el futni

Forrás: getty images
Egy kutatás érdekes eredményeket hozott azzal kapcsolatban, hogy melyik évszakban a legjobb elkezdeni a futást a motiváció szempontjából.

Te melyik csapatba tartozol? Örülsz, hogy végre új évszak kezdődik és motiváltan állsz a kihívások elé, vagy hamar elillan a lelkesedésed? A Strava kutatása szerint ebben az is szerepet játszik, mikor kezdted a futást.

“A legtöbben az új évszak kezdetén új célokat is állítanak maguk elé, ez nem véletlen, hiszen ilyenkor mindenki tiszta lappal indulhat. Ám vannak olyanok is, akikre egyáltalán nincs hatással az évszakok váltakozása.”

mondja dr. Nicole Detling, pszichológus.

A kutatásból kiderült, hogy a futók 30 százaléka 30 nap után nem követi már olyan szigorúan az edzéstervét, 2 hónappal később pedig már csak a felük folytatja rendszeresen a mozgást.

Ebben szerepet játszik a szezonalitás is, de nem úgy, ahogy először gondolnád: a legnagyobb veszélyben azok vannak, akik ősszel kezdtek el futni, mivel ezeknek a futóknak több mint 60 százaléka hagyja abba a futást két hónapon belül. Ezzel szemben azok, akik télen húznak először futócipőt, kisebb eséllyel hagyják abba a sportolást.

De miért a télen kezdők a legelhivatottabbak? A téli futásokról mindenki tudja, hogy kemények, ezért mentálisan is jobban felkészülnek rá. Amikor viszont ősszel kezd el valaki futni, a hideg, eső és a sötétség miatt már jóval kevesebben tartanak ki a rosszabb időjárási körülmények között is. (A héten még nyár van, ez még ideális alkalom a futás elkezdésére...)

A következő tippekkel viszont elérheted, hogy átlendülj a keményebb szakaszokon, és egész évben feltöltődj motivációval.

Irányíts!

Az normális, ha néha lecsökken a szabadidőd mennyisége, viszont ettől még az elköteleződésednek nem szabad csökkennie. Ha kezd túlzsúfolódni a naptárad, priorizáld a teendőidet, a futásra pedig tekints úgy, mint egy olyan dologra, amit nem mondhatsz le.

Ne hibáztasd magadat!

Ettől függetlenül nem lehetsz egész évben lelkes, ezért fontos, hogy ne büntesd magadat, ha kimarad egy-két edzés. Ja szükséges, iktass be több pihenőnapot, de ne hagyd abba a futást. A "mindent vagy semmit" elve ebben az esetben nem jó tanácsadó.

Fuss rövidebb távokat!

Van 10 perced? Akkor próbáld meg életed legjobb 1.5K-s idejét teljesíteni és nyújts le utána alaposan. Még ha nincs is sok időd, akkor is beiktathatsz egy-két rövidebb edzést, ami lehet, hogy elég ahhoz, hogy kicsit felfrissülj.

Olvasnál még a témában?