bicikli,bringa

Mit és hogyan sportolj, ha sérülés miatt nem futhatsz?

Forrás: Adrianna Calvo/Pexels.com
Hogyan tartsd meg a formád akkor is, ha sérült vagy?

Az alábbi kérdés érkezett szakértőnkhöz, Zsirai Milánhoz:

Kedves Milán,
az lenne a kérdésem, hogy ha sérülés miatt minimális mennyiségűt tudok csak futni, akkor hogyan állítsam össze az edzéstervemet, hogy a lehető legkevesebbet csökkenjen a teljesítményem?

Köszönöm a választ,
András

http://traning.hu/zsirai-milan/

Kedves András!

Pontosan milyen jellegű a sérülésed? Sérüléssel nem javaslom a futást, célszerű ilyenkor inkább orvosi diagnózis alapján eljárni.

Az állóképesség szinten tartásához lehetőség szerint válassz heti egy vagy kettő keresztedzést, úszást vagy kerékpározást. Spinningen el tudod végezni az állóképességi munkát. Emellett az erősítő edzés lehetőséget ad arra, hogy izomzatilag is aktív tudj maradni és ne veszíts az erőszintedből, mindamellett, hogy kíméled a sérült részt. Építsd be a hetedbe két alkalommal speciális erősítést, de utána mindenképp fordíts időt a stretchingre is.

Ha a sérülésed ellenére tudod vállalni a futást, akkor úgy oszd fel a heted, hogy tartalmazzon egy könnyű tempójú és egy fartlek futást, ami nem haladja meg a 10km-t. Óvatosabb tempóváltásokkal, törekedj a hosszabb időintervallumokra az iramfutásoknál.

Kitartást a felépüléshez, és további kérdéssel keress bátran,
Üdv,
Zsirai Milán