Borítókép: Minden, amit tudnod kell a fáradásos törésről

Minden, amit tudnod kell a fáradásos törésről

A kidörzsölődésnél és a vízhólyagoknál sokkal ijesztőbb probléma a futók számára a fáradásos törés. Ez a sérülés hirtelen, a semmiből jelentkezik és sajnos hosszú ideig tart, mire teljesen felgyógyulsz belőle. Megmutatjuk, mit kell tudnod róla.


Mi a fáradásos törés?
80%-uk a lábakat érinti. Akkor következik be, ha az izmok elfáradnak és nem tudják feldolgozni a futás közben őket érő sokkhatást. A fáradt izmok a nyomást a csontra terhelik, ennek következtében az megreped, ezt hívjuk fáradásos törésnek.
Kiknél jelentkezhet gyakrabban?
Általában a túledzés okozza, és az, hogy a testnek nincs elég ideje alkalmazkodni az új edzéshez. Emellett biológiai tényezők - például a rossz végtagmozgás, a fittség hiánya vagy a nem rendszeresen jelentkező menstruáció- is növelik az esélyt a kialakulására.
Szakértők szerint viszont a testtartás is kihathat a törés kialakulásának esélyére. Ha a csípőd terhelt futás közben, a combcsont törhet el, ha a sarkad ér először a talajra, a sípcsontod lesz veszélyben, ha pedig a lábujjaid teszed le először, a lábfejedben nő az esély a fáradásos törésre.
Emellett a kalcium és D-vitamin hiánya is hozzájárulhat a probléma kialakulásához.
Mik a tünetek?
Ha futás és pihenés közben is éles, hirtelen jelentkező fájdalmat észlelsz, fordulj orvoshoz mielőbb.
Hogyan kell kezelni?
A törött csontot sínbe teszik, emellett fájdalomcsillapítót is felír az orvos, de a legfontosabb a pihenés. Akár 6-8 hétig is eltarthat, mire összeforr a csont, addig hanyagolnod kell a mozgást. Ha nem pihensz eleget, nagyobb repedések is megjelenhetnek a csonton, illetve elmozdulhat, ez esetben, műtétre is sor kerülhet.
Hogyan kerülheted el?
Figyelj arra, hogy legyen ideje a szervezetednek és testednek alkalmazkodnia a növelt távhoz és tempóhoz, ezért fokozatosan növeld őket. Menj el fizioterápiára is, ahol megtudod, kell-e valamit javítanod a mozgásodon futás közben. Járj rendszeresen masszőrhöz, aki egy alapos gyúrással felfrissíti a fáradt izmokat. Ne hordjad túl a futócipőd, még akkor sem, ha továbbra is kényelmesnek tűnik. Egy bizonyos használaton túl, már nem csillapít úgy, mint új vagy kevésbé használt korában.
Ha ezeket a tanácsokat betartod, jelentősen le tudod csökkenteni az esélyt arra, hogy fáradásos törés alakuljon ki nálad..