reggeli,reggeli étkezés,táplálkozás

Az oké, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de mikor fogyaszd el?

Forrás: Pexels.com
Jogos kérdés: nem csak azon van a hangsúly, hogy mi legyen az, hanem azon is, hogy mikor kellene megenni!

Általánosságban elmondható, hogy a kétórás ablakot tartják elfogadottnak a táplálkozási szakértők. Szóval ébredés után két órán belül mindenképpen fogyaszd el a reggelidet. Ez azért fontos, mert ha felkelsz, a testedet is fel kell ébresztened, hogy beinduljon az anyagcseréd és a vércukorszinted is egyensúlyban maradjon. Ha nem reggelizel, vagy csak sokkal később, egész nap fáradékony lehetsz, vagy falási rohamok törhetnek rá.

Természetesen a 2 órás ablak nem igaz feltétlen mindenkire: akik inzulin rezisztensek vagy cukorbetegek, azoknak ennél is korábban kell elfogyasztani a reggelit. Van, akinek rögtön ébredés után például, de maximum háromnegyed órán belül biztosan.

Ha reggelente sportolsz, változhat a helyzet, sokan az éhgyomros edzésre esküsznek, és olykor-olykor teljesítményfokozó hatással bírhat, nem érdemes ezt hosszú távon és minden egyes alkalommal így űzni. A legjobb ha „bekapsz” valamit, egy fél darab banánt vagy müzliszeletet, esetleg legurítasz egy kisebb adag smoothie-t. Vagy, az is megoldás, hogy két részre osztod a reggelidet, és az egyik felét edzés előtt, a másikat utána eszed meg.

Sokan arról számolnak be, hogy utálnak/nem bírnak reggelente enni. Számukra van egy „rossz” hírünk, ezt nem lehet ugyanis elbliccelni! Egészségkárosító hatással bír, ha valaki sosem reggelizik, és cukorbeteggé is tehet! Reggelente muszáj hidratálni (vizet inni) és valami táplálékot bejuttatni. Nem kell feltétlen nagy dolgokra gondolni, de valamire mindenképpen szüksége van a gyomornak. Szóval, a reggelit ne hagyd ki, és két órán belül fogyaszd el ébredés után, mindegy, hogy hajnali 4-kor vagy délután 2-kor kelsz fel!