Eliud Kipchoge

Na de miért éppen 42.195 méter a maratoni táv?

Forrás: Getty Images
A 42. kilométer utáni maradék kínzás, dicsőség és történelem is egyben.

A 42. kilométer után már azt gondolod, megvan, pedig még mindig van hátra közel 200 méter. Ha jól csináltad, ekkor már minden fáj, ha viszont rosszul, akkor is, mert akkor meg szenvedsz. Nekem még nem volt részem ebben, - egyelőre csak három félmaraton került a lábaimba - de én már a 20. kilométer után is kőkeményen szenvedtem.

A maratoni táv történetének egyik legdrámaibb befutóját 2005-ben élhették át a sportrajongók, abban az évben Paul Tergat és Hendrick Ramaala vívott öldöklő csatát azon a bizonyos utolsó egész kilométer utáni etapon. A kenyai klasszis végül egyetlen harmad másodperccel diadalmaskodott, Ramaala pedig teljesen összetörve esett be a célba.

Ennél is szívszorítóbb volt az 1984-es női maraton befutója az olimpián. Los Angelesben futhatták le először nők is a legendás távot ötkarikás játékokon. Gabriela Andersen-Schiess teljesítőképessége határán túllépve vonszolta magát a cél felé a 30 Celsius fokos hőségben. A 95%-os páratartalom a legkeményebb olimpikonokat is próbára tette, a svájci versenyzőt kezelésbe akarták venni az orvosok, de ő visszautasította ezt, és 37.-ként vonszolta át magát a célvonalon. Hősként ünnepelték, az egész világ elismerését elnyerte azon a napon.

Az egyszerűség és a történelmi hűség kedvéért váltsunk át most mérföldre. Pontosan honnan is ered a 26,2 mérföld utolsó fikarcnyi etapja? Egészen 1908-ig kell visszamennünk az időben, ekkor ugyanis az angol királyi család kívánsága miatt lett hosszabb a táv. Egészen addig Pheidippidész hőstette előtt adózva nagyjából 24 mérföldet teljesítettek a futók. Az első londoni olimpián azért futottak hosszabb távot a versenyzők, mert a királyi család azt szerette volna, ha pont a nekik felállított nézőtér előtt szakítja át a szalagot a győztes. Végül 1921-ben rögzítették a 26,2 mérföldet, mint hivatalos versenytávot.

A sportpszichológusok szerint egyébként kétféle futó létezik. Az egyik azt gondolja, itt vagyok, megcsináltam! Ők szinte átlebegnek a célvonalon az utolsó két tized mérföldön. A másik viszont elbizonytalanodik, azt gondolja: Úristen, nem tudok továbbmenni, nem, ez az utolsó lépésem. Utóbbi gondolatot el kell gyorsan hessegetni, nem szabad az agyra hallgatni, erőt kell venned magadon, mondj szépen köszönetet Pheidippidésznek és az angol királyi családnak a kihívásért, és nyomd meg az utolsó lépéseket.