Mi a közös egy háromgyerekes anyában és egy ironmanben?

Az, hogy ők nyerték meg 2015-ben a Coca-Cola Testébresztő díjat,  amelyet azok érdemelhetnek ki, akik szabadidősport-tevékenységük során kitartó és odaadó munkával sportolásra buzdítják közösségüket.

Az, hogy ők nyerték meg 2015-ben a Coca-Cola Testébresztő díjat, amelyet azok érdemelhetnek ki, akik szabadidősport-tevékenységük során kitartó és odaadó munkával sportolásra buzdítják közösségüket.


A program idei tízéves fennállása alkalmából először osztottak Coca-Cola Testébresztő Díjat, amelynek célja, hogy elismerje és felhívja a figyelmet azokra, kik sokat tesznek a szabadidősportért, és folyamatosan mozgásra bíztatják szűkebb vagy tágabb közösségüket. A szakmai zsűri tagja volt Czene Attila olimpiai úszóbajnok, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, a MOB alelnöke, Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője és versenyigazgatója, a Sportért Felelős Államtitkárság korábbi államtitkára Dr. Simicskó István, mostani honvédelmi miniszter és Béres Alexandra fitnesz világ- és Európa-bajnok, valamint Tóth Valentin, a Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs igazgatója csakúgy, mint Lami Júlia életmód és szabadidősport újságíró. A szakemberek a beérkező pályázatok közül egy abszolút nyertest és 10 döntőst választottak, a 10 döntős közül pedig a Coca-Cola Testébresztő Díj oldalán a közönség szavazhatta meg a másik nyertest.
Az elismerés, és az azzal járó fejenként félmillió forint nyertese a Gyerünk, Anyukám! mozgalom kitalálója és működtetője, a háromgyermekes Kádár-Papp Nóra és egy sokszoros pécsi Ironman, Dinya Illés lett.
„A Gyerünk, anyukám! kezdetben nem is egy ötlet, hanem egy önsegítő projekt volt. Az ikreim születését követő évben közel 20 kiló extra súlyra tettem szert. Testileg és lelkileg mélyponton voltam, utáltam magam és folyamatosan halogattam a mozgás újrakezdését. Három mérettel nagyobb ruhákat hordtam és olyan határidőket szabtam az újrakezdésre, amelyekről már a kimondásuk pillanatában tudtam, hogy nem fogom tudni tartani őket” – meséli Kádár-Papp Nóra, aki korábban élsportoló volt, végzettsége pedig testnevelő tanár.
Végül tavaly a tavasz és a család új, Margitszigethez közeli lakása lökte át a mélyponton: heti 2-3 alkalommal kezdett futni és tornázni ikerbabakocsival a Margitszigeten. „Tartottam tőle, hogy megint elszáll a lelkesedésem, ezért úgy döntöttem, hogy nyilvános és számon kérhető leszek. Ekkor – 2014. április 1-én – hoztam létre a Facebookon a Gyerünk, anyukám! oldalt. Cikkeket írtam, mini videókat vettem fel futásokról és tornákról, leírtam és bemutattam a gyakorlatokat, rögzítettem a fejlődésemet” – emlékszik. A többi pedig már történelem: egyre több követő, olvasó, csatlakozni vágyó anyuka kért segítséget fogyás, motiváció, szülés utáni egészségi állapot, szülés utáni sport és időmenedzsment témában.
„Rá kellett jönnöm, hogy ezeket a köröket nagyon sok anyuka futja rajtam kívül. Egyszer csak azt vettem észre, hogy heti két alkalommal ingyenes közösségi tornát tartok parkokban, játszótereken. A közösség egyre nagyobb lett és jött az ősz, elkezdtem a tornáimat interneten közvetíteni. Ma már futóversenyekre járnunk, és havonta egyszer “gyerekmentes” kimenőre invitálom az anyukákat” – teszi hozzá Kádár-Papp Nóri, aki maga jelentkezett a Coca-Cola Testébresztő Díjra, és az elnyert összegből a kismamák havi ösztönző kihívásainak nyereményeit, valamint a havi sztáredzőket szeretné finanszírozni.
Bár szülei antisportemberek voltak, Dinya Illés több mint 30 éve fut rendszeresen. 1996 óta sportedző, többszörös Ironman-teljesítő, maratonista és Balaton-átúszó. Pécs egyik futónagykövete is. Családbarát egyesületének, a Fittbike-nak már több mint 180 tagja van, és hétről hétre egyre többen csatlakoznak a csapathoz. A közös futásokat a pécsi Malomvölgyi-tó körül tartják, a vasárnapi edzéseken bárki részt vehet.
„Van, aki élsportoló lesz, mások pedig inkább másfelé veszik az irányt, közben családot alapítanak és egy időre szünetet tartanak. Évek múlva rájönnek, hogy a mozgásra szükségük van és keresik a lehetőségeket, hogy a sport újra az életük részévé váljon” – véli Dinya Illés. Ő részben azért hozta létre az egyesületet, hogy őket segítse.
„Csapatban minden más. Ott sokkal könnyebben motiválják egymást az emberek, és a hullámvölgyeket is egyszerűbb maguk mögött hagyni. Egyébként pedig egyáltalán nem kell az év 365 napján futni vagy mozogni. Nagyon fontosak a reális célok” – mondja a szakember.
Szerinte nagyon fontos lenne, hogy mielőtt valaki sportolni kezd, átessen a megfelelő sportorvosi vizsgálatokon, szűréseken. A Coca-Cola Testébresztő Díj nagy segítséget jelent majd Dinya Illésnek abban, hogy bevezesse – és akár kötelezővé is tegye – az egyesületben a sportorvosi vizsgálatot. „Egy felmérést is érdemes volna készíteni arról, hogy a szűrésen résztvevők hány százalékánál derült ki valamilyen egészségügyi probléma vagy kockázati tényező. Ezzel még inkább fel lehetne hívni a figyelmet a szűrés fontosságára” – véli Dinya Illés.

„Még visszajövök, revansot veszek ezen a szörnyű időn” - interjú Szabó Nórival a Boston Maratonról

A múlt heti Boston Maraton indulói minden bizonnyal úgy fognak emlékezni erre a futásra, mint minden idők egyik legnehezebbjére, ugyanis szokatlanul zord, télies időjárás fogadta aznap a nagy múltú verseny mezőnyét, köztük Szabó Nórit, az Asics frontrunnerét, aki ennek ellenére óriásit futott 2.54.51-es idejével.

A hét befutói: esőben is maradj szárazon!

Minden héten összegyűjtjük azokat a vadiúj futócuccokat, termékeket, kütyüket, és technológiai újdonságokat, amikre érdemes neked is egy pillantást vetned!

5 tanács, amit érdemes megfogadnod, ha allergiásként a szabadban futnál

A tavasz beköszöntével végre hosszabbá válnak a nappalok és a hőmérséklet is ideálisabb a futásra. A polleneknek viszont sokan nem örülnek.

3 mód, ahogyan környezettudatosabb lehetsz a futásaid alatt

Ha fontos számodra a környezeted, ezeket tartsd be!

Mátrabérc Trail beszámoló, avagy (a nagy visszatérés), (a nagy tavaszi célverseny) egy edzőfutás krónikája

Lehetne persze visszatérés, de semmiképpen sem „nagy”. Tavaszi célversenynek sem igen nevezném, mert akkor tudatosabban kellett volna a Mátrabérc jellegzetességeinek megfelelő edzésmunkát végezni. Legyen hát edzőfutás, talán azért is, mert jó e szó mögé bújtatni egy olyan futást, amelyben volt némi csalódás, meg persze belátás, hogy kell az ilyen, hiszen lehet ebből is hasznot kovácsolni…

5 ok, amiért futóként több halat kellene enned

Sajnos a legtöbb magyar kevés halat fogyaszt. Ideje ezen változtatni!

Tippek, amikkel elkerülheted a verseny utáni rosszkedvet

A versenyek teljesítése után jelentkező depresszió gyakoribb, mint gondolnád.

Mire figyelj a táplálkozás során, ha célod a fogyás, viszont hosszabb távokat is szeretnél teljesíteni?

Olvasónk nehezen tud megszabadulni a fölös kilóitól, ugyanakkor a gyakori versenyek miatt a szénhidrátbevitelre is fokozottan oda kell figyelnie. A következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, MacPherson Évához:

Mit tehetsz a futás után jelentkező Achilles-fájdalom ellen?

Olvasónk a következő kérdést küldte szakértőnknek, Rajnay Katának:

Futás és menstruáció - kisokos futónőknek

Lassít a menstruációd? Többek között erre a kérdésre is választ kapsz!

Maraton után ne feledkezz meg ezekről a lábápolási tippekről!

A futás nagy terhet ró a lábaidra - a vízhólyagok és más kellemetlenségek a legtöbb futót elérik egy maraton után.

Mennyi edzésre van szükség hetente, ha félmaratonra készülsz?

Olvasónk a következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, Sanyoszhoz:

Ezekből az alapanyagokból bátran egyél többet, ha fogyni szeretnél!

A megfelelő diéta kulcsa mindenkinél más lehet, azonban minél kevesebb lemondással jár, annál hosszabb ideig lehet tartani egy adott étrendet.

54 km a Mátra egyik legizgalmasabb útvonalán

Holnap rajtol az idei Mátrabérc Trail, a klasszikus túra útvonalán. A Sirok – Szurdokpüspöki közti 54 km-es útvonalon 2800 méter szintkülönbséget is le kell küzdeniük az indulóknak.

Felkészülés a Generali Runner’s World Runra: az utolsó közös edzés

Már csak néhány nap választja el Ajnát, Sárát és Rolandot a Generali Runner’s World Run rajtjától, így nem meglepő, hogy az utolsó közös edzésükön a mentális felkészülésre is figyelmet fordítottak.

4 mód, ahogy segíthetsz a futótársadalomnak

Neked mit ad a futás? Boldogságot? Kikapcsolódást? Egészséget?

Ezek a jelek arra utalnak, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét

A fehérje minden sportoló ember étrendjének egyik legfontosabb makrotápanyaga.

Miért ropog a nyakad futás közben?

Olvasónk a következő kérdést küldte szakértőnknek:

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Darabos Balázs

futáskiegészítő edzéscore edzés

Darabos Balázs vagyok, testnevelő tanár, atlétika- és erőnléti edző. A modern sport világában egyre nagyobb jelentőséggel bír az, hogy egy edző minél több oldalról képes legyen megtámogatni a fejlődési lehetőségeket. A fizikális felkészültség, a terhelés helyes adagolása, a fejlesztésre szánt gyakorlatok kiválasztása és minősége, valamint az előrelépés ellenőrzése egyaránt fontos és elengedhetetlen feladat. Erőnléti edzőként folyamatosan követem a legújabb edzésmódszereket, az edzéselmélet változásait. Fontosnak tartom, hogy mindig új inger érje a versenyzőimet, ezáltal a fizikális felkészítés nehézségeit is próbálom áthidalni a legújabb eszközök és lehetőségek által. Hiszem, hogy egyénre lebontva, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartva kell igazítani a fizikális felkészítési tervet, mely sportáganként változik, ezért fontos a sportági mozgásforma helyes és pontos biomechanikai és anatómiai ismerete. Munkám során mindig elsődleges szempont volt a prevenció, a megelőzés és a folyamatos fejlődés. Az Adidas Runners csapatában ezen elvek alapján próbáljuk a sport felé irányítani az embereket, illetve kialakítani bennük azt az igényszintet, hogy mindig szakképzett és minőségi folyamatok részesei lehessenek!

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok mellett futók mozgását elemzem, amit Hamburgban volt lehetőségem elsajátítani. Így edzéstervek írása közben nem csak az élettani, hanem a biomechnaikai szempontokat megfigyelve igyekszem kihozni a futókból a maximumot. A Semmelweis Egyetem Testnevelési Karán végeztem humánkineziológia szakon, kedvenc területem a terhelés élettan volt, amiben az Ensport laborvezetőjeként van lehetőségem elmélyülni. Futás mellett nagyon szeretek utazni, így az utazás dátumát gyakran 1-1 futórendezvényhez, versenyhez igazítom.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Tedd meg velünk az első lépést a legújabb célod felé!

Csak 3570 Ft