koffein,edzés

Mégsem olyan jó a koffein edzés közben, mint hittük?

Forrás: Getty Images
Az egekbe dícsért koffeinnek van ám kevésbé áldásos hatása is, erről pedig különösen fontos tudnod akkor, ha magas intenzitású edzéseket végzel!

A magas intenzitású edzés közben fogyasztott koffein növelheti a vér alvadási faktorát, így nagyobb az esély a vérrögképződésre - ez áll a Medicine & Science in Sports & Exercise szaklap legfrissebb tanulmányában.

Ez az új eredmny azért is nagyon fontos, mert a koffein edzés előtti és közbeni fogyasztása eddig általában csak tejesítményfokozó tényezőként szerepelt, most viszont fény derült egy igen komoly hátrányára is.

A kutatásban 48, átlagosan 23 éves, normál testalkatú férfi szerepelt. A résztvevőket egy hét különbséggel két kutatási időszakban vizsgálták: alacsony intenzitású edzésekkel kezdték a tesztelést, ami végül magas intenzitású, kimerítő edzésekkel végződött. Közben koffeintartalmú italokat kaptak, illetve olyan italokat, amikről azt hitték, hogy azok, miközben koffeinmentes készítmények voltak. Folyamatos vértesztekkel vizsgálták a résztvevőket a kutatás alatt.

Az eredmény az lett, hogy a koffein jelentősen megnövelte a véralvadási faktort az edzés során, így azoknál, akik koffeintartalmú italt kaptak, nagyobb lett az esély a vérrögképződsre. Ez pedig nagyon lényeges amiatt, hogy a vérrögök igen komoly problémákat okozhatnak: mélyvénás trombózist, stroke-ot, szívrohamot, tüdőembóliát.

Persze ezek után felmerül a kérdés, hogy most akkor tilos koffentratalmú rágókat, italokat inni edzés közben?

A válasz természetesen nem, vallja Paul Nagelkirk professzor - viszont van, amire nagyon kell figyelni.

A legtöbb ember számára a koffein és az edzés teljesen biztonságos, hiszen egy egészségs felnőtt, akinek nincs semmiféle egészségügyi problémája, bátran élvezheti a koffein áldásos hatásait anélkül, hogy aggódia kellene a véralvadási potenciál miatt. A baj akkor van, ha valaki egészségesnek hiszi magát, pedig nem az, mert mondjuk dohányzik, vagy beleesik a túlsúlyos kategóriába.
mondja a szakember.
futás,edzés
Forrás: GettyImages

Emellett Nagelkirk arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes tisztában lennünk azzal, milyen a vérnyomásunk, a koleszterinszintünk, illetve milyen öröklött betegégeink lehetnek - és ezeket rendszeresen ellenőriztetni. Ha minden a normál zónába esik, akkor is fontos figyelni arra, hogy a napi koffeinbevitel ne haladja meg a 400 mg-ot. Szerencsére a kereskedelmi forgalomban kapható termékek nagy része bőven ez alatt tartalmaz koffeint, a szakértő szerint amivel vigyázni kell, azok a por illetve a tabletta formájú koffein készítmények. Plusz ha bármit szedünk, be kell kalkulálni a reggeli kávé koffeinmennyiségét is, mert a 400 mg egész napra értendő mennyiség.

És van még egy megoldás azoknak, akiknek kardioviszkuláris problémáik vannak: a magas intenzitású edzés helyett választhatnak alacsony intenzitású mozgásformákat, így ők is fogyaszthatnak koffeintartalmú készítményeket - persze csak módjával!