Borítókép: Megjelent a Runner's World legújabb száma! Nézz bele!

Megjelent a Runner's World legújabb száma! Nézz bele!

Itt a legújabb számunk, címlapon Rakonczay Gáborral! Főszerkesztőnk elmondja, mit találsz a legfrissebb Runner's World magazinban.

Húsz–huszonöt éve fel sem merült a kérdés, lehet-e várandósan edzeni, most meg vitázunk róla. Nekem nagyon kellett a sport, amikor a lányomat vártam, a futás meg a torna tartotta távol a rosszulléteket, a mozgás segített (nagyjából) egyensúlyban maradnom. Akkoriban úgy néztek rám az utcán kocogás közben, mint egy gonosz ufóra. Egy futóellenzékbe vonult barátnőm még azt a hülye megjegyzést is megkockáztatta, hogy „ki fog esni a gyerek”. Emlékszem, olyan ideges lettem, hogy ha nem vagyok terhes, tuti rágyújtottam volna. Az ötödik hónap végéig jártam kocogni (egyre lassuló tempóban), aztán már nem esett jól a rázkódás. Szerintem minden nő pontosan érzi, meddig mehet el, amikor babát vár, mire van szüksége, mire nincs. Persze felmerülhet a kérdés: miért nem lehet azt a pár hónapot nyugiban kibírni, miért nem elég a gyermekvárás folyamatának szentelni magad? Van, akinek elég, más pedig nehezebben hangolódik rá egy ekkora változásra. Hogy gyerek érkezik, az óriási öröm, de hogy mostantól ez minden pillanatot meghatároz, annak a súlya eleinte felfoghatatlan. Ha megtarthatom a futást, az nemcsak a napi sportot jelenti, de valamiféle kapaszkodót is, hogy az életem lassan alakul át, van időm hozzászokni az új helyzethez. A sport maradhat a megtartó szál akkor is, amikor már megvan a baba és minden körülötte forog. Amikor nem marad én-idő, a babakocsis levegőztetést kocogással kombinálni egy darabig szinte az egyetlen kitörési pont, ráadásul lelkiismeret-furdalás nélkül űzhető. Nem kell másra bízni a gyereket, mégis visszakaphatunk magunkból egy darabot, és ettől könnyebb boldog anyának lenni. A magazin 62. oldalán egy négygyermekes futó-írónő, a 43 éves Liz Fraser osztja meg veled tapasztalatait a témáról. Jó olvasást!

Tomsits Tímea főszerkesztő

KALANDVADÁSZ Rakonczay Gábor, óceánátkelő guinnessrekorder, többszörös ultrabalaton-teljesítő ultrafutó a napokban tért haza egy túráról, melynek során a híres norvég felfedező, Nansen útvonalán haladva – társaival 29 nap alatt megtéve a 650 kilométert –, gyalog, szánokon húzva a felszerelést, átszelték grönlandot. Mire a Runner’s World megjelenik, már az Antarktiszon gyalogol, a Déli-sark felé. Ismerd meg: RW1806_hirlevel_1 TE IS ÉRZED? Számokkal és táblázatokkal vannak tele az edzésnaplók és a magazinok cikkei. Edzőapplikációkat töltünk le, amelyek lehetővé teszik, hogy nyomon kövessünk minden számot, minden lépést, vagy akár az alvásunk minőségét. De mi van akkor, ha a tervezgetés és az ellenőrzés leállításával tudod kihozni magadból a legjobbat? Ha ehelyett a testedre hallgatsz, és úgy futsz, ahogy jónak érzed? RW1806_hirlevel_2 POCAK A PÁLYÁN Liz Fraser, író 15 évvel az első gyermeke születése után negyedik babáját várva is fut, és fittebb, mint valaha. Saját állapota okán merült fel benne, mit is tudunk a várandósság és a futás kapcsolatáról. RW1806_hirlevel_3 AKIKNEK TÉRKÉP A TÁJ Legtöbben ismert útvonalakon edzünk, a versenyeken pedig útjelző táblák alapján tájékozódunk a helyes irányról. A tájfutónak viszont minden kis kanyarra figyelnie kell, szóval duplán megküzd a célba érésért. Számára a tájékozódási készség legalább olyan fontos, mint a megfelelő edzettségi szint. Cserébe az útja gyönyörű vidékeken át vezet, habár újabban már a nagyvárosokban is megméretik magukat. RW1806_hirlevel_4 UGORJ SZINTET Hogyan lett Damian Hall, a 40-es éveiben járó kétgyermekes apuka és „ÁTLAGOS” futó a brit csapat ultra terepfutójává? Nyilván egyre nagyobb távokat teljesítve, de közrejátszott az is, hogy nem csak akkor dolgozott a futóteljesítményén, amikor futott… RW1806_hirlevel_5 SHOE GUIDE 62 fazont vetettünk alá nyúzópróbának több mint 250 tesztelő lábán. A szorgalmasan rótt kilométerek után a következő 20 modell maradt fenn a rostán. Négy kategóriába soroltuk őket aszerint, hogy mi lehet a fontos egy futónak: a gyorsaság, a fokozott kényelem, vagy épp a komisz terepviszonyokhoz való alkalmazkodás. Azoknak is tudunk mit mutatni, akik csak a régi, jól bevált kedvencüket szeretnék újabbra cserélni, és azokat sem hagyjuk cserben, akik valami egyedire vágynak. RW1806_hirlevel_6