Borítókép: A tudomány szerint ezért nem emlékszel a maraton közben jelentkező fájdalmakra

A tudomány szerint ezért nem emlékszel a maraton közben jelentkező fájdalmakra

Forrás: getty images
A maraton teljesítése bizony fájdalmakkal járhat, ám az agyad nem feltétlenül emlékszik ezekre.

Minden futó, aki indult maratonon, be tud számolni egy-két kellemetlenségről, például kidörzsölődéssel, izomgörcsökkel is meg kell küzdeniük a célbaérkezés előtt. Ezek az élmények viszont nem tartanak vissza senkit attól, hogy újra nekiálljon a 42.2 kilométer teljesítésének.

Ennek egyik oka lehet a Memory című folyóiratban megjelent kutatás eredménye is, hiszen az agy másképp emlékszik a futás közben jelentkező fájdalmakra. A kutatásban 62 maratonista vett részt, és arra derült fény belőle, hogy a futók alábecsülték a fájdalmaikat 1, 3 és 6 hónap elteltével is.

“Annak ellenére, hogy a maratonfutás fájdalmas, érzelmileg pozitív élménynek számít, különösen azoknál, akik célba is érnek”
mondta Przemyslaw Babel, a kutatás vezetője.

Érdemes megjegyezni, hogy Babel csak olyan futókat vizsgált, akik teljesítették a távot, az pedig tény, hogy ők sokkal pozitívabb élményeket éltek át, mint akiknek nem sikerült átérniük a célvonalon.

Ettől függetlenül a futók sokkal jobban megértik és kezelik a fájdalmat, hiszen ezeken a nehézségeken át kell lendülniük ahhoz, hogy tudják teljesíteni a távot. Emiatt pedig sokkal hatékonyabban képesek megkülönböztetni a fájdalom különböző típusait is, például, hogy melyik jelez sérülést és melyik nem.

De mi áll annak a hátterében, hogy nem emlékszünk a fájdalmakra?

Egész egyszerűen a kellemes élmények eltompítják a rosszakat - ezt a tulajdonságot pedig az evolúciónak köszönhetjük.

Te is megtapasztaltad már?

Olvasnál még a témában?