málta,málta maraton

Máltán futni jó! Még akkor is, ha elmarad a verseny

Forrás: Kristina Paukshtite/ Pexels.com
Ahogy olvashattátok a Facebook- és Instagram-oldalunkon, és számos híradásban, a rettenetes időjárás miatt törölni kellett az idei Málta maratont.

25 éve nem volt ennyire rossz idő a szigeten, a hotelből is alig lehetett kimenni, így a versenyszervezők részéről nem is volt kérdés szombat estére, hogy megtartsák-e a vasárnapi versenyt. Nagyon nehezen hozták meg ezt a döntést, hiszen több ezren hónapokig készültek arra, hogy itt fussanak, de nem volt más választás. Az időjárás sajnos az a tényező, amit nem lehet befolyásolni, és erre számítani sem lehetett, hiszen sosem kellett még törölni a Málta Maratont, amióta először megrendezték.

Pedig szuper útvonalat, frissítőpontokat álmodtak meg, ahol mind a maratonistáknak, mind a félmaratonistáknak hatalmas élményben lett volna részük, és volt is az elmúlt 33 alkalommal. A pálya könnyű, az időjárás alapesetben az, amit “tökéletes futóidőnek” hívunk, ráadásul a verseny előtt és után is számos szuper programot lehet csinálni, a helyi finomságokkal pedig szuperül fel lehet tölteni a szénhidrátraktárakat is.

EPIC MALTA MARATHON MONDAY

Nem csoda, hogy bár minden nevező megértette és elfogadta a helyzetet, csalódottak voltak. A 34. GIG Málta Maraton törlése után egy kis csoport privát szervezkedésbe kezdett, melynek vezetője az ausztrál Pauline Leembruggen volt, és az volt a cél, hogy a sok ember, aki a szigetre érkezett a verseny miatt nem maradjon verseny nélkül. Az egyik máltai versenyző, Kurt Mizzi hétfőre, amikorra már az időjárásjelentések szerint is tökéletes futóidő volt várható, megtervezett egy alternatív útonalat félmaratoni és maratoni távra. Ez teljesen más útvonal volt, mint az eredeti, de igyekeztek minél komolyabban venni a gerilla rendezvényt. Volt három különböző rajtzóna, rajtszám, ennek ellenére inkább egy baráti közösségi futásnak fogta fel mindenki. Számos ország futója részt vett itt, például Angliából, Nigériából, Magyarországról és Kínából is.

málta maraton
A futók egy része

Így aki szeretett volna, becsatlakozhatott hozzájuk és teljesíthette az eredeti versenyen kívül is a távját.

Én magam is részt vettem volna az eredeti versenyen, de másnap csak egy rövid körre tudtam már elmenni, mert azt nem hagyhattam ki, hogy beletegyek pár kilométert Máltán is a futócipőmbe! Egyszer mindenképpen szeretnék indulni a Málta Maratonon, jövőre szeretnék visszatérni.

Melyik az az ország, ahol a legszívesebben futnál?