Borítókép: 4 trükk a hosszú távok közben megjelenő negatív gondolatok ellen

4 trükk a hosszú távok közben megjelenő negatív gondolatok ellen

Forrás: Getty Images
Mert bizony hiába vagy edzett, ezek sokszor tönkretehetik az egész versenyt!

Bár a versenyszezon a végéhez ér lassan, még van hátra néhány jó kis event, így érdemes újra szót ejteni arról, mennyire fontos a mentális felkészülés. Gyakran egy testileg teljesen jól felkészült futó is magához képest rossz eredményt hozhat, ha agyban nincs ott és rendben. Ezek a tanácsok segítenek:

  • Az edzéseken gyakorold, hogy nem mondogatsz magadnak olyan hülyeségeket, hogy gyenge vagy lassú vagy. Folyamatosan arra gondolj, hogy mennyire szuper, hogy megint futsz, mennyit készülsz a versenyre és amúgy is milyen sokat beletettél már!

  • Légy a jelenben! Sokaknál ott úszik el a dolog, hogy arra gondolnak, milyen rossz lesz majd, mert „hiába megy jól az eleje, pár kilométer múlva úgyis kipurcanok” és ezzel vonzzák be azt, hogy ki is purcannak. Meg persze ott a másik véglet, aki a versenyen azon agyal, hogy miért nem csinálta meg keményebben a pénteki edzést. Te ehelyett koncentrálj arra, ami éppen van, a mozgásodra, a futásra, és a versenyre!
  • Fogadd el a kihívást! Fogadd el, hogy a verseny nehéz menet lesz, az edzések is nehezek, és ne lepődj meg, ha ez tényleg bekövetkezik. Igen, küzdeni kell! Sokan megfeledkeznek arról, hogy ez az egész arról szól, hogy kellemetlen helyzetekbe hozzuk magunkat (khm… mondjuk egy jó kis gyorsító edzés), mert azáltal fejlődünk, és a verseny sem arról szól, hogy lógatjuk a lábunk a tengerparton, hanem küzdünk. Ha ezt tudatosítod, onnantól kezdve nem rémít meg. És ne feledd: „ha könnyű lenne, mindenki meg tudná csinálni”.

  • Hidd el, hogy az edzések többségén beleadtad, amit tudtál. Ha rosszul sikerült, akkor is valószínűleg a kimerültség miatt teljesítettél rosszabbul. Az pedig, hogy mindig megtetted, amit tudtál, elég! A tőled telhető legjobbnál többet ugyanis úgysem tudsz belerakni a versenybe.